Monday, December 14, 2009

kamu selalu di hati abg man

assalamualaikum...
aku mcm tak percaya ape yang di beritahu..

"happy belated birthday" sms yang aku dari terima... dari sahabat lama di sekolah.. WM Hamizi.. 'WM' = wangsa melawati.. aik.. huh. lame tak sms tetibe sms... aku tertanya..
dari situ kami bertuko email.. add kat FB. add kat YM..

dan mula la berchatting...
tiba-tiba aku perasan.. sesuatu di status update die... aku tertanya " arwah abg man" aku tnye die balik nape abg man arwah??

die terkejut... "ko tak tahu ke?? abg man dah meninggal bulan 5 hari tuh sakit buah pinggang"

aku terkejut... tersentak. aku nk meneruskan taip.. aku terus fb bertnya kan hal itu pada seorang senior..
sbb aku tak percaya....

sbb aku rase kan die masih ada..
die.. seorang yang baik.. tak lokek dengan ilmu teater.. pengarahan die..
malah last karya die aku pakai..
aku ada taip di blog ini...

pasti aku akan repost balik....
aku tak sangka.. aku tetap tak percaya... termenung aku seketika. rase mcm baru kenal dengan die.. rase mcm baru smlm aku jumpe die...
rase muke die tak pernah ilang dalam ingatan aku...
rase... masih igt lagi aku.. dengan die.. dengan budak2x lain berlatih drama.. die high way dengan die..

tapi aku perlu redha... jika itu ajalnya...
dan aku iringi doa.. untuk nya.. agar die tenang di sana.. dan tergolong antara orang yang soleh...

"abg man.... masin air liur kite tujuh keturunan.. keramat lidah kita tujuh kurun"


Category: Life
like a sister...like family. Not just a friend. much closer...someone you..d trust your life to.That how close. everything! I..ve done everything for her you know. So when i walked in there, saw the two of them holding hands... i mean, from him I should have expected it. he..s a piece of shit!. scum of the earth! always was, always will be. why i fell for that crap piece of nothing. should have my head examined!
But that moment, with her?! And how many time I confided in her. Told her everything! Every itsy bitsy, deep dark secret she knew everything! And so they both turned, looked over at me. If i had a camera I..d taken a picture. If i had a gun, I..d shot! killed them both, right there and then. The nerve of them!
I could turned. could walked out, leaving them there alone. But i stayed! stood there!. watched as they started with the excuses, the alibis, the lies. PUt my hand over my ear, wouldtn..t listen! Then when they were thorough, I turned, left slammed the door. Slowly walked downstairs here, and ran into this stall, I guess, he and I are totally through!
What are you doing here? Look, I..m tired of this. I am. I..m just...so what is it, then? tell me what? cause let me tell u something. Right now, right now you are waist deep in your own negativity, you know that?! waist deep! And I..m supposed to be your best friend, remember? Supposed to trust you. Best friend trust each other!!!
Sorry, huh? Sorry? No. Upset? Not at all. Don..t be silly. Got yourself a real catch. No hard feellings here, none. When I first heard you two are going out, I thought: "Um-hum, that..ll work" Bird of the feather, you know? You two are made for each other. As I always says, water seeks it..s ownn. Only thing that suprised my though is that you never mentioned it. Never said nothing. Must have been slipped your mind, right? And I hear you two have been going out for weeks. Weeks! Just forgot, I guess, huh? And you, and me talk so often. Funny, huh? But I..m glad. Happy for you, he..s some guy. You..re going to get exactky what you deserve.
Look, I got to go. Got me another date. New guy, just met him. But don..t worry, if it don..t work our. I..ll give him your number, okay? I..ll let you have all my rejects. Just this time, before you come "stalking my man", give me a couple weeks, okay? I like to find out on my own. Got to go, see you around.
STOP IT! JUST SHUT UP,OKAY?! SO UGLY!!!!!

Wednesday, December 2, 2009

buat kali kedua

assalamualaikum....

ayah pesan dengan mak " iya kena start tolong kat kedai hari sabtu lepas raya haji"

tapi mmg itu yang aku nak pun... bosan duduk rumah.. tak tahu nak buat pe. kalau ade kat kedai.. leh gak la. aku membaca.. paling kurang pun.. dengar ceramah agama.. ust kazim.. ust shamsuri... anwar ibrahimm.. dan paling penting... jumpe pakcik2x.. yang lame dah aku tak borak...

soalan lazim " kau ni.. sekejap ade.. sekejap takde...ko pegi mane"
jawapan lazim "bertapa pakcik..heheheh"

dulu. aku penah post satu cerita mungkin di buliten. atau mmg aku takpenah post yang aku pernah di kacau orang gile.. di kedai ayah aku....

setiap orang taknak detik itu terjadi balik.. tapi ape leh buat.... aku kena lagi.....

rutin harian aku... hehehe makan buah potong.. so aku pegi la kedai tuh... tetibe aku nampak.. seorang lelaki.. gaya warak... pakai baju dah mcm orang koperat dengan ade kopiyah di kepale... aku bagi laluan.. yela. aku tak bape selesa la plak.. bile lelaki same beli ngan aku.. so aku tunggu die...

tapi die pandang aku... smbil tangan die... mcm tunjuk "silakan" aku pun capai buah mangga.. aku bajet takkan di persoalkan.. tapi die terlalu ramah " wah amik mangga.. pregnant ke?"... aku jawab gaya malas.. "hurmmm tak lah.... " belum smpat aku nk smbung ayat aku lagi.. die balas,, "lum kawin... badan berisi... diet puasa la.. " die pesan.. aku senyum.. nasihat berguna mekasih...

berkali2x die ckp benda yang sama.... aku dah naik rimas.. perlu ke.. smpai berkali2x...

dan akhirnye.. die berlalu... smbil jalan di tepi aku... dan berbisik sesuatu di telinga aku..
"bye sayang... rugged la.. awk ni.... hurmm muahhhhh"....

siyes.... kalau die usik aku time tuh.. mmg aku akan akan tampar muke... die... sgt mengjengkel kan...

tapi aku tahu salah... aku... mgkin aku tak patut pakai t shirt lagi dah....

syukur sbb aku tak di ganggu secara fizikal....

sampai skrang aku igt lagi makcik niaga buah tuh ckp...

"dia tuh gila... sbb trlalu tinggi sgt pelajaran... " aku byr buah aku beli.. dan blah... balik kat kedai ayh aku...

Monday, November 30, 2009

masalah sama.. tapi berbeza..

assalamualaikum...

~Sesuatu kesalahan & kemungkaran yang dizahirkan kepada kita adalah menceritakan tentang kita yang mempunyai masalah yang sama tetapi berlainan keimanan.~

perpandu kan pada ayat yang aku ambil dari salah seorang fren aku di FB... kak siti rohani..
yup mmg betul dan ade satu cerita yang telah aku sediakan....

kita pasti pernah merasai perasaan di tipu... bila kite tertipu tak kisah la dari siapa... pasti kita akan rase kecewa, marah, berdendam dan sebagainya..

kata dr. " itu adalah perasaan biasa sebagai manusia"

tapi bagaimana jika kite terlalu runsing sampai kite sendiri tak daya untuk berfikir.. dan kita cuba lakukan sesuatu yang di anggap bodoh bagi orang lain tapi bagi kita ianya salah satu perbuatan yang agak baik untuk menyelesaikan masalah...

"awak buat benda bodo... anak2x awk tgk... kalau drng ade masalah dorng pun akan buat benda bodo yang penah awk buat dulu " nasihat doc lagi....

bukan mudah nk kembalikan kepercayaan bagi si tertipu kepada penipu... dan memerlukan masa yang panjang... malah rase ragu2x tuh masih ada dalam diri si mangsa..

jika aku dulu.. pernah lalui benda yang sama.. tipu la. aku tak menangis.. tipu la ku tak jerit. aku mintak penjelesan... dn sebagainya.. smapai aku sakit.. kena ijection.. mata bengkak dan sebagainya..
dan akhirnya.. bile aku maafkan die.. dan terima ini sebagai satu hikmah... aku bersyukur.. dan baru aku sedar.. pulang kembali kepada agama adalah salah satu jalan yang agak baik dalam merancang untuk mengubah dan mengembalikan balik motivasi diri...
tapi itu bagi aku...

yang mgkin tahap kerasionalan berbeza dari orang lain... berbeza daripada mereka yang cuba mengambil jalan pendek dalam menyelesaikan masalah dan bila mereka terlibat dalam tekanan...

sokongan dari pihak keluarga dan sebagainya amat di perlukan.. tapi bg sesetengah pihak cuba ambil jalan menyalahkan punca kepada masalah itu dengan memarah.. memaki.. meningking depan orang yang tertipu bagi aku bukan jalan yang baik..

aku rase ianya macam mengapi-apikan lagi bara yg mmmg ade dalam diri si tertipu. yang da mmg keciwe...

moga-moga.. segala urusan .. dapat di selesaikan dalam ajuran agama...
dan penyelesaian terbaik.. cuba kuatkan iman si tertipu.. agar.. masalah yang di hadapi... dapat di selesaikan dengan penggunaan jalan agama.. insya-Allah...

Saturday, November 7, 2009

pehhh

assalamualaikum..
nampaknye aku dah semakin kurang online kat myspace ni.. tapi aku akan terus berada di sini...
cuma pada kawan-kawan yang tak keberatan leh la add kan saya dalam FB anda cuma taip nama aku fira gujiwa... insya-Allah ada kot...
aku byk online di situ sbb ramai kawan2x lama skola kat sane.. so leh tahu perkembangan dorng dan cerita di sekolah....

payah betul nak dapat idea untuk tulis sesuatu kat blog sejak akhir2x ni...
cuma ada gak aku meluahkan rase tak puas hati aku di FB terutama di status....
(peehhhhh aku taip ni dengan penuh kesabaran sbb laptop aku senang hang sbb ntah ape ntah)

di mulakan dengan kisah penangkapan dr asri atau dr maza.. siyes aku terkejut tp aku takde la mudah melenting walaupun aku adalah salah seorang penggemar membaca blog beliau.. penuh pengisian...
tapi bila di cuit rase kesedaran... aku sedar ramai plak yang melenting. mcm2x perseolan timbul...
dan aku mula kuar kan pendapat aku bila kuar penyataan mufti perak...
dan aku bersetuju dengan pendapat mufti tersebut..
perbalahan mula timbul bila.. ade juga komentar yang tak berpuas hati dengan ape yang sedang aku ckpkan...

halimaton: dr avien penah dttg buat ceramah kat msjid tak kena tahan pown.. pas ni aku pown pelik... imam yg bg ceramah kat tempat aku ni ade tauliah ke tak...

fira gujiwa: wahhh halimaton.. bgus la awak ni.. nanti awk leh la bg kerjasama sket ngan jais bgtau sape yang takde tauliah... sbb awk lebih tahu kot

halimaton: aku nak tulun... tak perlu dorng tuh dah lebih cekap so.. dorng di bayar gaji.. biar dorng la buat keje

fira gujiwa: ~orang kita

halimaton: fira ko ni orang mana.. cam bagos

aku mati kan komen aku... bg aku... dari jawapan die.. penuh dengan emosi..
first biar aku ikut secara realistiknya..
adakah isu ini timbul di sbbkan perkara yang berlaku dengan dr asri datang dengan sekali mendadak.. dan kemudian isu penangkapan nya...
ini menjadikan isu nya hangat...

kedua, dengan ceramah.....di hadiri lebih kurang 200 orang berbaloi ke kite nk buat tangkapan dengan 2 orang penguatkuasa..?? mgkin dr maza takan protes.. tapi org sekiling mereka yang hadir??? takan takde rase sensitip.. pikir logik sket beb...

ketiga: kalau rase. anda ade maklumat tentang ade ustaz tak bertauliah di selangor.. kemukan bg kerjasama.. bila mintak kerjasama itu adalah salah satu contoh... halimaton..

dan yang pasti org kita ni trlalu emosi dengan sesetengah perkara.. ckp pown dah tak serupa bikin...

ntah pape.. yup.. bg aku kalau benar sebelum ini dr asri pernah di beri amaran oleh jais untuk tauliah nya dan jika die mengendahkan nya.. patut bg jais lakukan kerja nya..
dan aku tidak bersetuju jika ada atau terdapat kekekarasan dalam proses penangkapannya...

cerita second pulak...

rase geli hati dengan soalan peperiksaan di UM tuh.

urusan rasmi.. soalan exam.. leh plak ade typing error...

bahasa melayu plak tuh...
nk tego karang lect yang buat..

ejaan pelancongan.. di taip "pelancungan"

siap ade bahase rojak lagi... bagaimana untuk 'offset' perkara tersebut

offset?? hahaahaha... bila aku panggil lect... "dr.. offset ni pebenda'

lect aku plak jawab " solan ni pernah sya ajar dalam tutorial"

aduhh lain aku tnye lain plak jawapan nye..
bukan tak tahu saje nk perli.. pekebenda bahsa melayu duk cmpur2x dalam urusan rasmi mcm soalan peperiksaan ni...

=pehhhhhhhhhhh =P

Saturday, October 31, 2009

teguran membina

assalamualaikum..

hari rabu..semalam.. berakhir la kelas international politic.. yang menarik tapi agak memeningkan kepale..

dan di hari tersebut aku perlu membentangkan isu berkenaan dengan united nation.

bile dah buat., kena buat case study... hurmm isu kejayaan dan kegagalan UN dalam menyelesaikan isu perlu di kaji...
dan byk conflict.. tapi yang paling ketara ialah apabila adenye kuasa VETO

analisis en. asri berkenaan "cukup demokrasi ke kuasa barat"

kalau kita laungkan demokrasi... contoh paling dekat ialah barat.. kenapa?
mgkin di lihat cara pilinhanraya... kemudia media... kemudian kebebesan suara dari rakyat.
tapi tak mula kite sedar tindak-tanduk mereka dalam kuasa dunia.. kalau demokrasi.. pasti tiada istilah VETO.

kalau ade UN pown mesti lah di pilih berdasarkan pilihan dari semua negara..

::::: aku pown tak pernah terpikir::::::::

memandangkan hari ni kelas last.. en. asri berminat nak tahu pendapat semua pelajar tentang ape yang sedang di pelajari..

tiba giliran aku...
"dengan jujur sya pening dengan subject ni.... dengan keadaan sye yang kurang pengetahuan am.. dan juga.. kurangnya membaca sejarah dlu agak payah untuk sye faham.. di tmbh plak dengan penggunaan name negara yang pelik2x.. dah plak name mcm2x pemimpin.... sbb tuh sye lebih diam... sbb sye takot bila sye bg komen.. benda lain plak yang jadi..."

en. asri ketawa.. tapi aku conclude kan... dunia dulu smpai skrg tak abes2x dengan conflict. tapi yang berbeza dulu dan skrg..
kita masih ade kerjasama.. dan bagaiman kekerjasamaan itu berlangsung adalah sgt unik...
masing2x cuba untuk mencapai tahap sepatutnya.. tapi... ade juga yang terlalu taksub untuk mengejar kuasa..

so wish me luck... final exam for this paper on 5.11.2009

cukup kuatkah kita

terpikir sejenak...

jika akan datang

aku bekerja...

jika akan datang

aku kehilangan mereka yang aku syg

jika akan datang....

aku terpaksa buat pilihan yang besar dan menggugat

jika akan datang

aku perlu lebih berdikari

jika akan datang...

nikmat aku di tarik...

jika akan datang... aku.

aku....
mati....

sediakah aku....

bagaimana menjadi lebih kuat?

kalau dalam diri masih ada perasaan berdendam.. tak mungkin akan jadi lebih kuat

kalau dalam diri masih ada perasaan benci... mungkin juga tak kan jadi kuat

kalau dalam diri masih ade perasaan dengki... lagila takkan jadi kuat

so bagaimana nk jadi lebih kuat??

terima kenyataan...

lagi?

pemaaf

lagi?

tak mengungkit

lagi.?

suke membantu

lagi?

INGAT ALLAH

post ke 201 di myspace

assalamualaikum...
(mekasih atas kesudian anda dalam meluang masa membaca..dan memberi sedikit buah fikiran)

fira

dari dulu. mgkin disbbkan keciwe dengan cinta.. aku belajar satu benda.. lepaskan amarah dengan penulisan.. berkongsi sedikit... rase kesulitan pada masa itu dengan penulisan.. dan ianya adalah salah satu care.. tapi paling tepat dekatkan diri dengan pencipta.. itu ada penawarnya..

tapi dulu. tidak la seperti sekrang.. kalau seblum blog di gunakan aku lebih suke gunakan buliten sampai la.. kawan2x aku byk menyuruh aku buat blog.. ye la.. boleh aku bce balik ape yang aku dah tulis...

dimulakan dengan kehidupan seharian kemudian kepada idea... kemudian dah mcm2x..
mekasih juga pada mereka yang subscribe kan aku.. tapi tak tahu la mereka membaca atau tidak.. itu tidak menjadi masalah..

terpulang kepada individu..
kalau kte rase itu adalah care yang selesa.. tak mengapa kalau kite teruskan ...
dan.. heheheheh ucapan mekasih semua....

Friday, September 11, 2009

gerak hati

assalamualaikum..
(al-fatihah buat makcik ang di kampung... yang kembali ke rahmatullah pada pukul 1 pagi tadi moga roh nye ditempatkan di antara org yg soleh... dan die seorang yang sgt rajin membantu ketika ade nye kenduri kendara di rumah)

penah tak anda rase..... anda akan memperoleh sesuatu.. terkena sesuatu... dan... anda tahu itu keptusan yang tepat bg anda..

dan itu yg berlaku...
byk juga perkara yang diperolehi awl atau tanda-tanda awal.. atau mmg itu adalah salah satu kebarangkalian yg di nilai menggunakan matematik.. kemungkinan juga...

dalam satu kes.. melibatkan aku...
semalam ade kelas econ malaysia... seperti biasa lect aku ni die' seorang kreative tak nak bg student busan ngan kelas die.. die pertonton kan video..
tentang penggunaan robot pada mase itu.. tak bape psti la pplak cite pe..
so di akhir kelas.. sesi soal jawab...
berdasarkan kertas kedatngan yang di perolehi nama akan di panggil untuk memberi pendapat tetang penggunaan robot di masa hadapan...
tetibe aku ckp ngan kawan di sebelah "lepas ni mesti name aku tgk la" tibe2x.. "norsaffira".. aku trus gelak pndang kawan aku...."kan dah kate" huhuh mesti aku nye la..

dengan penuh confident aku jawab solan yang di berikan...

dalam kes yang lain plak.. berlaku masa tingkatan 5

kes melibatkan kawan..
"wess ko rase ko dpt tak plkn...."aku tnye kawan aku...
pastu die ckp.."gerak hati aku kate aku akan dpt kite tgk jela nanti" dan akhirnye... mmmg betul... die dpt..
unik kan.. hidup ni..
walaupown sign tuh tak dapat dari awal sgt tpi ianya sesuatu yang mcm ssh nk dpt...
dan akhrnye melahirkan rase unik bersyukur dan mcm2x
mase untuk hargai kehidupan yang byk lagi blum di terokai...

Wednesday, September 2, 2009

aku dan tragedi

assalamualaikum...
(berhati-hati ketika memandu dan juga ketika membonceng atau menunggang motosikal.. pasti sentias berhati-hati)


ari ni 2 september aku menambah lagi satu tragedi itam buat aku.. Aku tak tahu mcm ne leh jadi.. mungkin kecuaian diri sendiri atau aku tak cukup berhati-hati. dan aku ambil semua ini sebagai hikmah...

pertama...
aku mintak ampun.. pada orang yang bawak motosikal yang langgar kereta aku... aku mintak ampun...
mungkin aku ada silap.. smpai die tak mampu nak elak
aku cuba sedaya upaya untuk mengelakkan dari pelanggaran tapi aku tak mampu... aku redha kalau aku di persalahkan andai betul mengikut undang2x aku yang bersalah..

sebelum kejadian.... 11.30pagi
aku bersiap untuk kekelas memandangkan pukul 1 aku ade economtric exam.. aku pun sedaya upaya harus kekelas dengan lebih awal bagi mengelakkan jem.. dan juga kawan aku sue nak plak pinjam note..
aku tak nak kelam kabut...

11.45pagi...
aku memulakan perjalanan..
aku bawak kete mcm bese.. kadang2x laju.. kadang2x slow.. tgk pda kesesuain jalan...

12.05 aku smpai di depan kwsp di PJ

12.10 aku menuju ke UM... melalu pintu MAHSA kolej.. tempat tuh je yang paling dekat ngan fakulti.. seperti bese ade satu simpang yang berada di situ... takde trafic light

aku berhentikan kereta sbb aku lihat kereta begitu banyak dan laju... di depan simpang tersebut ade petak kunin yang tanda nye sepatutnya takde kenderaan di benarkan mngisi petak tersebut. tetibe jalan sesak..
dan ade sebuah kenderaan memberi laluan untuk aku.. masuk ke pintu UM... aku masuk dalam keadaan kelajuan kereta aku sgt pelahan sbb aku takot moto atau kereta yang laju dari lorong kedua...
apabila badan kereta aku sudah masuk 1/4 jalan.. dan aku tgk kereta yang loorng kedua juga berhentikan kereta. aku pown jalankan kereta aku.. kedepan.. tiba-tiba.. aku di kejutkan dengan kedatangan sebuah motosikal yang sgt laju.. aku tak mampu nak buat pape.. yang mampu di lakukan aku tekan minyak agar kereta aku dapat berjalan dengan pantas kehadapan..

tapi sayang.. moto tuh tak dpt elak kenderaan aku..
die langgar belakang kete aku...
dari cermin belakang aku dapat tgk die terpelanting.. sbb aku tahu moto die bawak terlalu laju....
aku mengucap panjang dalam kereta...
aku panic.. aku park ketepi dan terus meluru ke arah budak lelaki yang bawak moto tuh. aku tgk die da mcm tak sedarkan diri..
dalam pada itu datang seorng lelaki dari warga asing (iran) dtg membantu.. aku pegi semula kereta untuk ambil HP aku yang berada di dalam kereta untuk menelifon ambulans.. tapi sayang bile aku toleh kebelakang mangsa tadi tuh dah takde..
aku dah tak keruan..
aku tercari2x..
aku tgk moto die sahaja yang berada di tengah jalan..
ada beberapa lelaki tolong alihkan moto tuh..
aku ambil gmba... moto. dan number flat.. dan call kawan baik aku.. untuk bagitau ketidakhadiran aku untuk peperikasaan mid test..

brader2x ade kat situ.. sume suruh aku buat report..
so aku mmg takde pengalaman seperti. tetibe rase blur... aku tahu muke aku pucat.
tapi aku boleh lagi tahan airmata aku...
aku terus cari balai polis..
tapi aku tak tahu mane balai polis terdekat.. bukan tak tahu. tapi aku blur.. sedangkan aku pernah berurusan dengan salah satu balai polis di jalan gasing...
dah lame berpusing baru aku teringat. aku terus menuju ke situ.. time tuh abg, ayah aku call.. aku tak mampu nk tahan air mata... ayah banyak kali ckp tak pe.. buat report jugak..
tapi aku riso kan org yang langgar kereta aku tadi.. mcm ne die.. ok ke die.. kat mane orang2x tuh bawak die...

DI BALAI POLIS IPD PJ

setelah aku buat laporan.. aku kena pegi bahagian sisatan..
mengikut perundangan yang pakcik polis tuh bgtau aku.. aku yang salah.. tapi.. ape-ape pown aku kena tunggu laporan dari pihak moto
pakcik tuh tetibe tanya aku buat ape lalu situ...terus aku meleleh air mata sbb aku teringatkan exam aku yangdah terlepas..
"pakcik pukul 1 tadi saya ade exam" pkcik polis tuh terperanjat.."larrrr nape tak pg ambik exam" aku jawap\
"kalau saya ambik pown sye tak leh jawab sye terkejut lagi pakcik"
pkcik tuh diam
"awak tak payah la nangis mcm ni... awak pose ke tak ni. org pose bukan leh nangis.. aku bg IC ngan lesen"
aku senyum dalam tangis aku bg IC aku.. pastu die ckp
"aik pic IC ngan lesen lain.. dulu krus skrg dah besar"
aku gelak bile pkcik tuh ckp mcm tuh..
mgkin die sahaja nk hiburkan aku sbb die tengok aku beriya sgt menangis....
"aku ckp ngan pakcik tuh.. sye tak kisah psal kete sye pkcik boleh claim insurans tapi budak yang langar tuh mcmne nyawa die... buat die dah kawin kalau die ade patah ape2x sape nk bg makan ank bini die.."
"ala benda nk jadi nk buat mcmne"
aku nangis teruk sgt jarang aku menangis smpai macam tuh. smpai aku tersedu2x..

sekrang aku tunggu panggilan daripada polis kalau moto tuh buat report aku kena bayar saman atas kesalahan aku...

MAAFKAN aku aku betul2x mintak maap....

Tuesday, September 1, 2009

tak tahu mane nak mula

assalamualaikum...
celaru.. dan celaru...

hehehe ape yang celaru pun tak tahu la.. yang rasa nye teramatla celaru.. celaru mcm ne nk mula cite..
padahal dalam pale ni mcm byk benda je nk share kan bersama..

al-kisah hari ini...
exam mid sem microecnmy 3.... solan leh tahan.. memandangkan aku tak bape la menyelah dalam BI.. aku kena buat sesuatu dengan nota yang dalam BI.. aku amik keputusan nak translate kan dalam BM.. tapi aku kena ade soft copy.yang ada skrg hard copy..

masalah di hadapi malu nak jumpe lect nak mintak soft copy.. mcm2x la solan negative... takot plak die tak bagi...
dah nak jumpe... aku stop... tak jadi jumpe.. kena bina kekuatan jumpe die hari kamis ni.. kalau tak smpai bile aku takan faham pasal game theory...

al-kisah lagi....
hari ni aku ada presentation econ malaysia pasal microfinance in SME ..dalam group aku.. aku sowang je melayu yang lain sume cina.. tapi aku senior yang lain junior...
dorng dah buat keputusan .. ade 2 presentation so.. solan pertama dorng buat slide aku kena cari bahan..
time cuti hari tuh aku buat la ape yang dorng swuh.. buat summary amik la mane2x articel yg leh pakai sebagai bukti..
hasilnya......
lect ckap...
KAMU NI TAK MENJAWAP SOALAN>>...drong pandang aku... aku pandang dorng... ape cite plak... adess...
takde penilaian... berjaya ke tak microfinance tuh.
masih teringang2x kate lect aku " awak ni mcm buat report je..."
kalau aku ni jenis yang terlampau confident nak je aku ckp... bukan senang nak tahu ape yang govrnment buat tuh berjaya atau tak bukan ade betul2x nye statistic...

masa 4 minggu lepas
aku ada tanya... lect berkenaan dengan DEB.. ade kah die berjaya dalam nak menimbangkan pendapatan melayu cina dan india..
die ckp... aku tak leh tanya soalan mcam tuh..

heheheh leh tak kalau aku jawab benda yang same kat lect aku... rase2x kena baling kasut tak??

bile tadi aku tgk dalam cermin.. aku rase. aku kena buat primary data. kena collect sendiri..
kalau ade cth SME yang bagus mcm Saiko Rubber pown.. dorng tuh ade loan dari org lain.. bukan daripada microfinance.. bile google SME yang kuar BNM...

Monday, August 31, 2009

bile salah faham

assalamualaikum
(selamat menyambut hari kemerdekaan)

selisih faham antara rakyat malaysia ngan indonesia bukan la satu benda yang baru...
malah ianya menjadikan aku tertarik dengan apa yang belaku di kedutaan malaysia di indonesia yang menerima panggilan bom palsu di kediamannya angkara daripada salah faham berkenaan dengan tarian pendet yang berasal daripada indonesia..

aku dengan rasa ingin tahu cuba mencarinya di YOUtube untuk tahu dengan lebih baik lagi





mgkin benda ini di sensasikan.. sedang malaysia dan indonesia adalah negara yang agak sama budayanya. seperti batik dan juga pelbagai lagi ada budaya yang hampir sama dengan malaysia..
apa yang menariknya. tarian pendet itu di letakan oleh pihak lain untuk iklan bukannya sepenuhnya didalam dokumentari.
mgkin ada antaranya kedua buah negara tidak faham maksud iklan atau dokumentari..
ape yang jelas.. pihak discovery channel juga harus lah memberi penjelesan serba sedikit jika ianya betul iklan itu tidak di lakukan oleh pihak indonesia..
aku akui semangat kenegaraan di indonesia sgt tinggi kalau hendak di bandingkan di malaysia..
dulu ade kes yang pakai bendera malaysia dengan berkemban.. ada salah seorang rakyat Indonesia yang baik dengan aku.. kata kalau kat indonesia ada perempuan cuba buat mcm tu di indonesia. perempuan tuh dah lama kena bunuh ngan org indonesia...

hari pertama berpuasa

assalamualaikum...
selamat menunaikan ibadah puasa
(aku lebih selesa.. membuat blog smbil dengar lagu dari gita gutawa- sempurna)

hari pertama berpuasa.. ape yang lainnya pada puasa kali ini... aku tak tido.. dari tengah malam untuk siapkan tugasan yang banyak sgt tertangguh.. tapi saat aku tulis blog ini tugasan yang aku buat masih belum selesai
berjaya ke aku.??
pada pukul 4.30 pagi aku dah semangat nak bangun sahur.. tgk2x lampu rumah gelap lagi..
mak aku dengan selambe bertuegur.. awalnya bangun.. huk huk huk.. bese la selalu nya dalam umah aku ni. 30 minit nak abes waktu sahur baru nk makan..
aku pown selambe jawab.. nak tgk nak makan ape dan nk pikir ape nak makan..
sah.. mak aku tak masak pape petang semalam..
ngeh aku plak ngan selambe buat muke manje.. mak tlun goreng telur mate kebau leh??(aku ni penakut sket kalau goreng telur mata kebau sbb die meletup2x minyak@X)
rase agak sunyi.. tapi menariknya ayah aku pulang ke rumah untuk bersahur (ayah aku ade kedai yang open for 24 hours.. agak jarang pagi2x nak nmpak muke ayah)

yang lain nya lagi... bile aku berpose di rumah baru.. tiada kucing untuk ilangkan sunyi.
tapi ade juga yang same..
aku masih berbuke pose dengan kuih roti jala dengan kuah kari yang dah memang jadi favourite aku kekekekeke
terawikh di tempat yang same..

dan yang bertuahya.. aku sudah dapat peroleh hadiah yang aku menangi dari esso pada pertama berpuasa..
huhuh actualy aku menang hadiah ni dari bulan 3.. pastu dorng kate akn hanta dalam mase 6mggu . dan lebih 6 weeks aku call dorng. dan dorng kate.. dorng check and bg tau stock hadiah aku tiada lagi.
last2x dah ampir 5 bulan baru aku dapat hadiah tersebut.. pape pown mekasih la...
heheheh syukur.... tak yah la nk beli lagi benda tuh.... tapi perlu ke benda tuh??

perlu kot.. untuk pegi raya nanti
Photobucket

selamat berpose.

assalamualaikum...
mekasih buat teman-teman.. jiran-jiran dan juga keluarga terdekat yang sudi dtg untuk kenduri tahlil dan kenduri doa selamat menduduki rumah baru...

mekasih buat sahabat yng menghantar komen, sms menyambut bulan ramadhan..
tak lupe buat keluarga mentua abgku yang sudi memberi rendang.. sudah jadi kebiasaan bile sambut puasa ktrng akan masa rendang.. tak tahu la ape motif cume nk memeriahkan lagi..
untuk memeriahkan lagi ramadhan.. aku membuka semua lampu di rumah.. bagi nmpak terang..
tapi berbaloi kan jika ianya di sertakan dengan seribu kesalahan yang mgkin smpat atau tidak kita memohon ampun...
kesalahan pada org lain.. kesalahan pada keluarga.. dan paling utama dosa kita pada Allah..
aku manusia lemah baru di calit dengan sedikit dugaan aku mudah untuk terpesong.. dan payah untuk aku berpatah balik..
bukan mudah nak jadi manusia yang baik dari segala segi.. hnya kekuatan iman dapat menguatkan rase iman dalam hati dan tak lari dari akidah...

selamat berpose.. dan selamat menunai kan kewajiban... semoga ramadhan kali ini memberi erti kepada kita... dan.. memberi keupayaan pada kita untuk mengubah hidup menjadi yang lebih baik..
pasti berat badan anda tak naik di masa ramadhan..

Monday, August 3, 2009

tranformasi berakhir dan ini hasilnya

assalamualaikum..

dan ini adalah hasilnya

sebelum ......

Photobucket

selepas....

Photobucket
bahagian sisi rumah

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Photobucket

Friday, July 31, 2009

memori tantoi

memori tantoi

pic tantoi....

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Photobucket

Photobucket

saya rindu kan kucing saya...

Sunday, July 19, 2009

meremang bulu roma aku

assalamualaikum..
relevan kah care kite dgn care kite meletupkan bom di tempat awam??
adekah itu tersebut di dalam islam...

selamat pengantin baru untuk pasangan ... alamak den lupe la..
ngeh.. hurmm beliau adalah salah sorang ank datuk di malaysia... siyes tak kenal sgt datuk tuh..
tapi bisnes die sgt mengancam.. ngeh2x.. anak sume pandai2 doktor pakar bius..
ala sebenar bukan ade kena mengena pown cume makcik aku keje dengan die. so mkcik aku takde kawan nak pi.. die ajak la aku.. ngeh mule2x malas nk pi.. tapi kecian kat mkcik pi jugak la..

smpai2 pukul 12.30 lokasi di banting.. dgr bunyi kompang.. mak ai.. awalnye dah berarak...
relevannye>> kebanyakkan pengantin kat malaysia ni.. kalau bleh tgh2x azan zuhur tuh la time tuh la nak bersanding..

ngah makan...
tetibe...
dgr lagu.... di mulakan dengan bismillah.. di sudahi dengan alhmdullilah..

siyesly first time aku pegi kenduri kawin.. ade lagu nasyid..
muke aku terus merah... bulu roma dah naik...
bagus betul la kenduri kawin kat sini...
takde pelamin.. pengantin terus pegi makan..
save bajet...

huhuh.. pape pown...selamat la pada pengantin...
moga2x kekal hingga ke akhir hayat...

Friday, July 17, 2009

kiri kanan.. aik cam ne nak elak

assalamualaikum..
tahniah buat PAS menang di manek urai walaupown menang dengan 65 majoriti undi...
aik kena pikir sesuatu ni..
hope tak la blame mane2x pihak.. but kena la buat sesuatu dengan ape yang terjadi dalam parti sendiri..
mungkin tuh lebih baik dari menunding jari yang belum tentu tahu mane betul dan salah..

baru-baru ini kite di gemparkan dengan kejadian bus rapid KL yang menunjam terbabas ke laluan motosikal yang berhampiran dengan UM..

sebenarnye aku ni tak la tahu pape.. walaupown mase tuh ade dalam UM cume yg dgr bunyi siren antara polis atau ambulans..

tidak la nak blame kan sesiapa.. cume nak kongsi sket pengalaman mase naik bus di zaman skola time tusyen kat kasturi dulu
tapi dulu takde rapid.. yang ade intrakota..

mcm bese la balik dari tuisyen aku akan naik bus.. dan tempat yang di pilih antaranya ialah belakang..

tibe di satu kawasan lepas dari sogo nak menghala ke sentul ala depan skola ape ntah tak bape pasti la skola yang ade kat tgh bandaraya tuh... kemudian ade cosmopoint kat depan tuh..
tetibe bus ni berhenti..
aku nmpak ade sowang lelaki tuh ketuk pintu bus tuh dengan kuat...
tapi pemandu bus tuh buat tak tahu..
nmpak lelaki tuh mcm menjerit..
dalam bus mmg takdengar pape..
pastu lelaki tuh mcm tak puas hati die pegi cermin kat bahagian pemandu die ketuk kuat..
aksi mcm nak gado...
aku bajet bus ni mesti ade buat salah..
mase bus bergerak aku tgk lelaki yang marah2x tadi tuh check moto die.. sempat gak la aku tgk.. dari tingkap.. mcm ade yg rosak..
aku rase bus ni bergesel ngan moto tuh..
itu yg moto tuh mengamuk abes..
selamat la moto je rosak.. kalau termasuk bawah bus dah satu hal..

dalam 2...3 hari ni aku suke tgk sikap2 pemandu KL mcm2x jenis..
ade jugak yang bawak kete mcm tengah bercinta...
ade gak yg bawak kete mcm terlebih tekan minyak.. masing2 mcm nak tunjuk kehebatan kereta masing2..

so terkenang la plak ape yang di kata oleh Ustaz Kazim..
nak kurang kan kemalangan jalanraya ni.. bukan mudah kalau sikap riak tuh ade dalam diri masing2..
solution nya ade dalam Al-quran...
huraian nya.. di tempatkan matahari dan bulan juga planet2x lain di tempat yang betul dan tidak berlanggar antara satu same lain..
so tak reti.. nak buat kete.. satu lorong..
bas satu lorong.. lori satu lorong mane2 la yg patut...
satu lagi hal.. pesal lampu jalan kat malaysia ni malap sgt....ngeh.. nk wjudkan suasana romntic kot

moto>>> mentang2 kecik.. so seboleh2 nak mencilok masuk.. so kite ni plak kena beware ngan dorng bukan dorng yg kena hati
kereta>>> selagi tak berapi ekzos kete tuh selagi tuh la bleh nak tekan minyak..
selagi enjin kete tak terburai selagi tuh la nalk bawak laju..
bus dan lori>>> dorng ni beso.. ape adahal/... bawak laju salah.. bawak pelahan pown salah..

Thursday, May 14, 2009

panjang kisah nya

assalamualaikum..
rase lame.. tak kuar kan idea tak melepaskan geram dan tak menceritakan sesuatu pada blog ni... ketiadaan masa yang sesuai di tambah plak dengan mood yang kurang baik.. dan dah mula koje.. so byk benda nk kena di utamakan.. maka.. byk la idea tak dapat di luah..
apa kabo org kampung>> ehhehe hurmm hari sabtu hari tuh.. bersamaan dengan 9 mei.. aku balik kampung ku di alor gajah melaka.. atuk aku tak bape shat.. tak salah pown kalau tgk.. buah durian dah berputik wahh puas ni kalau balik kmpung dalam sebulan lagi. makan duyan la gamaknya...
hurmm mcm2 cite dalam mggu terutama dalam isu perlembgaan malas la nk cite bukan ape.. masing2 rase nye leh cri alternatif untuk tahu lebih lanjut..cume klakar plak dgr ceramah mat sabu.. malaysia ni dah jadi mcm gila babi.. hahahaha.. klakar betul..
mcm ne leh jadi mcm tuh pikir sendiri la weii..
hehehehe..
aku dah start keje.. tak salah cri pendapatan sket. mcm bese la kat kedai ayah aku.. hehehe...so ramai la kenalan ayah aku tanye aku.. yang besh nye kedai ayah aku ni port tmpat politik macam2 cite la kite leh dgr.. .. tambh lagi pihak kerajaan (duk kat selangor kerjaan tuh PR la.. )
tak pe la na.. tmabh lagi ramai org kuat pas yang porpular singgah tgk ape cite paper baru ka..
kalau jenis ramh or dirng ni ade mase leh la sembang2 hal politik kalau tak.. kita bagi diorng jalan dulu la,,,
tipu la kalau selalu gelak je kat tempat keje.. kadang tuh mood kurang baik gak.. tapi custemor hati kena jage kang lari plak kan..
ari ni nk cite ape tak nk cite pape la.. just bgtau tuh jela..
hehehehe.... ok la.. penat ni baru balik

Sunday, May 3, 2009

untuk mu mak..

mak.. maafkan iya kalau iya banyak buat dosa dengan mak...
menengking mak.. ketika emosi tak dapat di kawal.. buat mak sedih dengan perangai iya yang kadang-kadang pemalas... walaupun macam mane care mak buat kat iya.. mak tetap orang yang amat di sayangi malah lebih dari diri iya sendiri..
mak..
iya ingat waktu dulu2x.. mak tido umah sedara.. time tuh iya darjah 6.. iya tak boleh nak berpisah dengan mak.. iya telifon mak tanye mak nak balik.. kat umah iya pura2x tido.. tapi sebenarnya iya nangis sebab tak nak pisah ngan mak..
mak ingat tak kat kampung..
waktu tuh semua sepupu sebaya iya dah boleh tido ngan orang lain.. tapi sekarang iya masih lagi nak tido ngan mak... sbb iya tak nk ilang kenangan manis ngan mak..
mak.... iya tak dapat lupa bila mak kena ragut masa mula2x kita pindah kat umah ni dulu2x...
iya rase menyesal sangat tak temankan mak pegi kedai.. iya rase iya ni anak yang tak leh harap... rase nak je iya bunuh orang yang buat mak luke2x mcam tuh... mak iya takkan buat mcm tuh lagi...
mak.. walaupun tiap kali iya kuar dengan kawan baru sahaja dua jam.. mak dah call.. walaupun iya rase rimas.. tetapi iya rase bersyukur sbb mak masih ambil berat pasal iya..
mak ingat tak masa iya demam dulu.. mak tuam kan ari sejuk kat kepale bg iya rase ilang sket demam..
mak... mak igt tak mase iya mula2 masuk dalam unversiti mak menangis and iya pown menangis walaupown umh tak jauh tapi iya tak leh tgk muka mak tiap2x hari.. mak iya akan selalu rindu.. and sayang mak..
sbb mak adalah ibu yang terbaik.. selamat hari ibu mak.. jasa mak akan aku cuba ku balas dengan menjadi anak yang solehah... insya-ALlah..

Friday, May 1, 2009

aku dia

jika ada antara orang baru atau kawan baru bertanyakan pada aku.. adakah aku sudah mempunyai seseorang.. mungkin jawapan itu payah untuk di jawab.. bukan untuk merahsiakan.. tetapi biar la.. ape yang terselindung didalam hati tidak terbawa2x untuk semua.. bukan menjadi suami pun lagi jadi jika dulu mudah untuk aku berterus terang tetapi sekarang ini perkara tersebut kadang kala perlu di selindungkan...
tapi aku sedar menyelidungi sesuatu perkara tersebut bukan nye sesuatu yang baik jadi aku berterus terang.. hati aku telah dimiliki tetapi siapakah die biarla menjadi rahsia dalam diri aku dan juga mereka yang sudah sedia maklum.
kadang-kadang bukan mudah antara kita untuk menyedapkan semua pihak.. sedangkan perkara tersebut tak pernah terlintas dalam hati kita atau kita langsung tidak perasan berkenaan dengan nya... faham di fahami mungkin sesuatu yang mudah di lafazkan tetapi begitu susah untuk di ketengahkan secara langsung atau dipraktikan.. sama ada menelan pahit atau ego dalam diri.. atau sebagai lakonan menunjukkan sesuatu bahawa kita ini adalah kuat...
aku juga begitu kadang2x aku perlu belakon bukan untuk tidak jujur tetapi memujuk diri supaya kuat.. tetapi akhirnya akan menjadi nanah dalam hati.. akibat kebongkaan diri sendiri.. tak perlu untuk aku cerita berkenaan dengan diri orang lain.. cukup sebagai contoh diriku sendiri..
berbaloikah kita jika kita bersedia untuk melukakan hati kita sendiri untuk orang lain.. atau berbaloikan kita berkorban untuk orang lain.. dan akhirnye di akhirinye dengan ungkitan yang amat pedih di dengar. bukan mudah untuk jadi ikhlas dalam semua perkara kadang2x ianye meminta untuk di balas. dan adakah kekuatan sabar dalam sesuatu perkara itu membantu.. atau ianya menyebabkan perkara lain juga menjadi mangsa..
bagaimana hendak meleraikan sesuatu perkara jika ianya kusut ketika di pencarian..

aku tetap aku.. makin kusut dengan helah diri sendiri yang mungkin tidak difahami oleh orang lain.......

Thursday, April 30, 2009

apa yang baru kepada politik baru Malaysia? part two

Aspek kedua ialah berkenaan dengan isu yang dipermainkan dalam kedua-dua era ini. Dalam politik lama, seperti yang telah disebutkan di awal perbincangan , topik yang disinonimkan adalah lebih cenderung ke arah pembangunan kaum manakala dari segi teorinya, politik baru lebih membincangkan isu-isu universal yang turut melanda seluruh dunia. Isu-isu hak asasi manusia lebih hebat diperdebatkan sejak kebelakangan ini kerana masyarakat Malaysia terpengaruh dengan senario politik dunia yang membantah sekatan hak asasi manusia yang seterusnya membangkitkan persoalan adakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) atau Dasar Ekonomi Baru (DEB) masih lagi relevan atau hanya untuk melindungi hak politik dan kepentingan sesetengah pihak. Isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) begitu menarik perhatian masyarakat kerana buat pertama kalinya, polisi kerajaan menerima tentangan sedemikian. Mungkin perdebatan ini membunyai agenda lain disebaliknya, tetapi kita harus akur bahawa masyarakat semakin beralih kerana satu ideologi politik yang baru di mana mereka semakin berani mempersoalkan keputusan kerajaan.

Dari segi media pula, politik lama lebih berfokus kepada penggunaan media cetak seperti surat khabar dan juga segelintir media elektronik iaitu radia dan televisyen. Kesemua media ini menerima kawalan dari kerajaan secara mutlak pada satu ketika dahulu di mana pengurusan dan pelaksanaan media elektronik hanyalah oleh pihak kerajaan. Meskipun siaran RTM sehingga kini masih lagi di bawah kawalan Kementerian Penerangan Malaysia, namun perkembangan teknologi dan pendidikan rakyat Malaysia mewujudkan pelbagai alternatif lain seperti siaran dari Astro, TV3 dan saluran-saluran lain untuk mendapatkan berita. Perkembangan teknologi internet telah mendorong kelahiran media alternatif seperti blog-blog yang dipelopori oleh golongan muda dan professional yang masing-masing berpendidikan dan mampu menghasilkan perspektif yang lebih kritikal. Kelahiran blog ini dipercayai sebagai satu faktor kepada fenomena Tsunami Politik Malaysia menerusi Pilihanraya Umum 12 yang menyaksikan kegagalan parti Barisan Nasional mengekalkan 2/3 kerusi parlimen. Walau bagaimanapun, satu lagi persoalan yang harus kita tanya adakah ini cukup untuk mengatakan bahawa politik Malaysia benar-benar baru ditambah lagi dengan pembentukan kabinet baru oleh Perdana Menteri Malaysia ke-6, Datuk Seri Najib Tun Razak yang melahirkan satu portfolio baru iaitu Kementerian Penerangan, Komunikasi,Keseniaan dan Kebudayaan yang diterajui oleh Datuk Seri Utama Rais Yatim yang dikatakan mampu mengawal kesemua media di Malaysia.

Secara teorinya, suasana masyarakat terbahagi kepada 3 peringkat iaitu Native culture, plural culture, dan multi-culture. Native bersifat satu bangsa, melayu, bermain dalam kelompok kecil, bersifat colonial. Kemudian, Plural masyarakat campuran tetapi mempunyai unsur cauvanisme, perkauman. Masyarakat dan parti politik memainkan isu politik meliputi isu perlembagaan, bangsa dan budaya, Dasar Ekonomi Baru (DEB). Masalah yang berlaku sekarang ialah zaman telah ke peringkat multiculture, tetapi parti yang menjuarai zaman ‘Plural society’ iaitu UMNO tidak menyedari suasana masyarakat sebenarnya telah berubah. Dominasi wacana kaum telah mewujudkan dikotomi politik Melayu-Bukan Melayu yang agak ketara. Misalnya, ketika wacana kaum mendominasi politik negara dalam dekad 1980-an, Barisan Nasional paling berpengaruh di kawasan-kawasan majoriti pengundi Melayu. DAP pula dilihat amat berpengaruh di kawasan-kawasan majoriti besar pengundi Cina. Manakala , multiculture pula dimana suasana masyarakat bersifat celik politik. Peringkat perubahan ini disebabkan suasana perubahan akibat modenisasi, liberalisasi dan globalisasi. Tidak timbul lagi soal bangsa. Zaman post-materialist dimana masyarakat bercakap tentang politik hampir setiap masa kerana mereka mempunyai keperluan atau kepentingan. Masyarakat juga tidak melihat lagi kepada model kepimpinan mengikut bangsa malah agama, tetapi kepada politik nilai, pembawaan nilai-nilai murni yang ada pada pemimpin.

Wednesday, April 29, 2009

apa yang baru kepada politik baru Malaysia? part one

In your opinion, what is really new in Malaysia’s new politics?
Pada pandangan anda, apa yang baru kepada politik baru Malaysia?


kredit di berikan kepada khalida shabery.. and fahmi coursemate politic



Istilah politik baru merupakan satu istilah yang semakin mendapat tempat bagi masyarakat Malaysia, tidak mengira sejauh mana mereka berminat dengan politik di Malaysia. Sedar atau tidak, meskipun tidak semua ahli masyarakat terlibat sebagai penentu dalam suasana politik, tetapi setiap rakyat dalam negara yang mengisytiharkan dirinya sebagai negara demokrasi mempunyai kuasa dalam menentukan corak politik itu sendiri.

Politik baru merupakan satu pendefinisian semula erti kata politik yang dari segi bahasanya bermaksud ‘kuasa’ atau satu proses pembuatan keputusan oleh sesebuah organisasi. Politik merupakan istilah yang menerangkan gelagat sesebuah organisasi dalam menentukan pentadbiran, polisi dan regulasi. Politik baru merupakan satu kesan daripada perkembangan ideologi masyarakat. Kebiasaannya, ianya tercetus akibat dari satu isu yang luar biasa sehingga mampu membuka mata dan minda betapa tidak berkesannya politik yang sebelum ini dalam menentukan nasib rakyat.

Terdapat pelbagai penanda aras yang boleh menentukan apa yang sebenarnya membezakan politik baru dan lama. Namun, pada hemat saya, politik baru bercirikan kebudayaan yang lebih demokrasi (cultural democracy) di mana ciri-ciri etnik kian hilang dalam rentak perjuangan politik. Jika suatu masa, mungkin lagi sehingga kini, perjuangan politik sering di sama ertikan dengn perjuangan bangsa, bukan sebenarnya perjuangan ideologi yang sering dilaung-laungkan oleh tokoh-tokoh politik nasional. Senario politik di negara masih lagi dipelopori oleh parti-parti yang berasaskan perjuangan perkauman seperti UMNO untuk kaum Melayu, MIC dan Gerakan yang rata-ratanya oleh kaum Cina serta MIC oleh kaum India.

Satu perkara yang semakin jelas kita lihat sejak kebelakangan ini, masyarakat mula menerima idea pembentukan parti politik yang lebih menjurus kepada kepelbagaian kaum, meskipun dilihat agak radikal dan agresif. Pembentukan Parti Keadilan contohnya oleh Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sekitar April 1999, bertujuan untuk memperjuangkan keadilan seorang individu iaitu bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dituduh menyeleweng dan beberapan tuduhan liwat. Parti Keadilan Rakyat dilihat sebagai pelopor bagi pembentukan parti politik berwajah baru yang pertama kalinya melibatkan pelbagai kaum dan tidak lagi memperjuangkan perkara-perkara retorik yang sering diperjuankan oleh parti-parti sebelum ini seperti Islam oleh PAS,Melayu oleh UMNO dan Semangat 46 dan pelbagai parti-parti bangsa di Sabah dan Sarawak.

Beberapa kriteria boleh dibandingkan untuk kita mengukur sejauh mana politik baru benar-benar dipraktikkan di Malaysia. Aspek pertama ialah kepimpinan. Politik lama menyaksikan penumpuan kesetiaan kepada sesetengah ikon seperti Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tuan Guru Nik Mat. Kedua-dua ikon ini dilihat sebagai contoh bagaimana sesebuah parti politik itu menjadikan pemerintahan atau kepimpinan mereka ini sebagai asas pergerakan parti-parti tersebut. Dalam politik baru pula,merupakan satu evolusi yang menuju ke arah kelahiran beberapa tokoh yang diketengahkan atas dasar kredibiliti bukan lagi atas dasar kroni atau yang didakwa sebagai kesinambungan sesebuah kepimpinan.Politik baru memperlihatkan kelahiran tokoh-tokoh politik sebagai Datuk Shahrir Samad yang merupakan antara suara lantang yang membidas isu-isu di parlimen. Di pihak pembangkang pula, setelah Datuk Seri Anwar Ibrahim keluar dari proksi kerajaan, beliau sering dilihat sebagai suara yang sering mendapat perhatian dalam mempersoalkan dasar-dasar kerajaan. Namun persoalan yang kita perlu tanya dari aspek ini, adakah politik baru ini benar-benar baru kerana masyarakat seperti terpaksa menerima kepimpinan yang telah dirancang dan masih lagi memperjuangkan soal etnisiti dan perkauman.

Wednesday, April 22, 2009

jalan-jalan cari makan dan exam

Perut dah lapar dah ni kita nk makan kat mane?? hurmm ala mcm bese la mkan kat 223 jela abes cite.. ok la aku on je tak kisah so jom la..

aku nak makan ape hari ni.. mcm bese nya makan nasi campur tapi rase mcm boring la plak asyik makan benda same.. baik kite ubah menu hari ini dengan makan makanan lain sket iaitu heheh nasi ayam..
hurm kat 223 ade la salah satu kedai mapley yang agak meriah pada waktu malam. tapi hari tuh kami singgah untuk makan tengah hari.. so kalau makan tengah hari kena la datang bukan time lunch sbb ramai sgt yang kuar.. selalu pekedai2 kat sini agak agresif sket.. untuk amik order pada first time dtg mmg agak tak selesa tapi bagi yang bese takde hal la...
hehehe..
hari ni aku ngan teman2 pilih kedai belakang sket sbb tak ramai orang dan kedai tuh nmpak nya mcm baru bukak. so beli la nasi ayam...
tengah duk tunggu datang la plak sowang dak kecik keturunan mamak agak manis muke nya. tanya aku ngan membe nk air ape.. aku pown confident jawab aku nak air milo tabur.. sekali budak tuh tak paham ape itu milo tabur buat aku gelak
Photobucket

hurmm esk mula la aku akan menjawab kertas peperiksaan akhir pada sem ini.. heheh
cuak sgt maklum la aku ni ssh betul nak stdy terutama dalam subjek berunsur ekonomi..
doa kan aku moga berjaya ye..

Photobucket

Sunday, April 19, 2009

kisah aku dah group itu

mekasih sahabat.... kepada azza dari die aku memulakan aktiviti berforum di salah satu group di fs..
bukan tujuan untuk anti sape2 tapi hanye sekadar berkongsi pengalaman.. dan berborak konsong.. smbil mengeluarkan lawak2x yang kadang2 itu tidak dapat di terima oleh sesetengah pihak....
mungkin banyak yang perlu di perbetulkan atau banyak perkara yang menjadi sejarah yang aku sendiri tidak kaji di forum berkenaan tetapi aku enjoy yela.. bile jumpe geng2x yang seakan2 satu kepale dengan kita... so benda tak lawak pown leh buat kite ketawa.. tapi bukan semuanya manusia mempunyai perangai atau dengan ganas lagi satu kepale ngan kita...
tidak ade yang patut di salah kan.. kadang2 sifat itu semulajadi dan kadang2 di pengaruhi oleh persekitaran dan juga pengalaman yang lepas...
begitu juga aku.. aku rase aku ni boleh meneriam pendapat orang di sbbkan pengalaman aku yang lepas.. berchating di chat room.. betul2 mengubah diri aku.. daripada orang yang agak tidak terbuka pemikiran kepada yang lain..dan jika dulu aku merasakan diri seolah2 hebat.. akhirnya.. menjadi seorang yang suka mengalah.... dengan niat berfakta.. mcm ne tuh... hehehee.....
kadang-kadang kita tak sedar bukan semua nya orang boleh terima apa yang kita sedang katakan.. jika anda seorang pemarah ape agaknya anda akan buat... heheh marah balik kan.. sound balik.. tapi adakah itu cara terbaik untuk meletakkan diri anda dalam situasi.. jwapan nye tidak...api itu perlu di simbah ngan air.. baru la boleh redha api nya.. bahang nye pown leh kurang...
ego, perasan hebat, perasan ilmu di dada penuh, nak tunjuk lebih islamik.. hehehe.... mmg senang kita nk tgk... ntah2 aku pown ade termasuk di antara ciri2 di atas..
tapi ape yang perlu kita buat bile nmpak orang mcm ni..
hehhehe berbalik la pada agama....kerana agama telah byk mendidik kita.. antara kita nk mempelajari dan mengaplikasikan nye.. aje..
tidak salah menegur orang lain atas sbb nya.. tapi bagaimana cara nya... mesti la dengan bijaksana seperti ayat dari artikal ini

http://www.sabah.gov.my/jheains/SAMBUT%20TAHUN%20BARU.htm

"Sibuk meneliti aib atau kekurangan sendiri bermaksud sentiasa
memperbetul kelemahan dan kesalahan diri sendiri lalu insaf dan bertaubat,
kemudian segera membuat perubahan, iaitu berubah daripada bersifat buruk atau
kurang baik kepada sifat yang lebih baik dan terpuji, di samping sentiasa
terbuka menerima nasihat serta teguran yang baik. Ia adalah sifat yang sangat
mulia dan terpuji kerana ia sunnah Rasulullah s.a.w. dan merupakan amalan
salihin dan mukmin sejati.

Diriwayatkan bahawa dalam satu wasiat Saidina Umar Al-Khattab,
beliau berkata: “Jika anda
menemukan cela (kekurangan) pada seseorang dan anda mahu mencacinya, maka
cacilah dirimu (sendiri), kerana celamu (kekuranganmu) lebih banyak darinya”.
Ini kerana dengan menginsafi yang kekurangannya lebih banyak daripada orang
lain, tentulah akan mematahkan hasratnya untuk mencela orang lain.


Sungguhpun demikian, ini bukanlah bererti yang seseorang
Muslim itu tidak boleh menegur ataupun memperingatkan saudara seagamanya yang
melakukan perbuatan tercela agar kembali ke pangkal jalan, malahan itu adalah di
antara sifat yang mulia dan sangat dianjurkan oleh agama. Akan tetapi, setiap
teguran yang diberikan hendaklah dilakukan secara bijaksana, dan bukannya dengan
cara mencari-cari kesalahan orang lain sehingga aib sendiri tidak disedari atau
dilupakan. Harus diingat bahawa adalah lebih buruk dan keji lagi jika perbuatan
mencari-cari atau meneliti salah serta aib orang lain itu dijadikan sebagai
budaya hidup."

kita ni hidup bukan sekadar perlu menjaga hubungan antara kita yang Allah tapi perlu juga menjaga hubgan dengan manusia.. baru la kita hidup dengan tenang insya-Allah

Monday, April 6, 2009

thnx for the survey

1.Besides your lips,where is your favourite spot to get kissed? by whom?
>hurmmm... my ketiak....ngeeeeeeeeeee

2.How do you feel when you woke up this morning?
>ya ampunnn awal nye dah pagi ngeeeeeeeeee

3.Who was the last person you take a photo with?
>sowank2.. ngeeeeeeeeee

4.Would you consider yourself to be spoiled?
>so what.... ahahaha

5.Would you donate blood?
>heheheh.. ade sekali jek

6.Have you ever had a best friend who is of the oppossite sex?
>ramai... YOL, fayadh... ank sedare.. hemo kot hahahah

7.Do you want someone dead?who?
>huh hurmm mereka yang kejam dan patut di hukum bunuh

8.What does your last text message said?
>kat dak anti my ex

9.What are thinking of right now?
>mood stdy pelis come to me.

10.Do you wish someone was with you now?
>no...

11.What time did you go to sleep last night?
>1 kot

12.Where did you buy the tshirt you are wearing now?
>alamk org bg hahahaha

13.Is someone on your mind right now?
>fmly

14.Who was the last person who text you?
>membe from anti my ex

15.Peoples tagged to do this quiz??
1. fayadh
2. hemo
3. yol
4. azhar

16. Who is you are having relationship with?
>4 kot

17.Is no.3 is male or female?
>of coz jate

18.If no.2 and no.3 get together,will it be a good thing?
>wow... heeeeee leh la makan ns minyak

19.What is no.1 studying about?
>kat poli

20.Is no.3 single?
>yup i think

21.Say something about no.2
>ahaks... no komen hahaha

22.What do you think of no.1 and no.3 get together?
>sume jantan payah nk ckp

23.Describe no.4
>nice person

24.What will you do if no.1 and 3 fight?
>jgn gado

25.Do you like no.1?
>sumtime

Sunday, April 5, 2009

lepak di ulu yam



sabtu lalu bersamaan dengan 04.04.09... kami keluarga dari fakulti ekonomi universiti malaya... mengadakan lawatan tak rasmi di ulu yam...
rencana ini di rancang 2 minggu.. alhamdullilah segala berjalan seperti biasa..
hehehe thnx for mimie sbb sebelum ni aku tak bape rapat sgt dengan dak2 first kolej tapi skrg ni dah ok sket la...
mule2 sampai sume tgk air sungai dah tak tahan nk mandi.. hahahah...
aku pown same dah tak sabo nk mandi... ape lg tuko seluar and baju trus mandi... wahhhh syok...
huhuh ngah air sungai yang agak fresh mmg besh la....
antara pekara lain yang terjadi termasuk la.. kaki aku calar kena batu2 yang byk di dasar sungai...
perbuatan buang badi yang ntah ape2 ntah aku pown tak paham nk buang badi ape..
cermin mate muknir(maap kalau salah aje) yang ilang.. menyelam mencari nye
punye la payah nk idupkan api untuk masak BBQ... ahahahah akhir nye berjaya...
main2 nenek2 sibongkok tua dalam sungai.. hahaha leh ke nk cari org time tuh...
pastu main serang2 ala2x raksasa..
aku tersepit ngan TIm di celah batu siap Tim kate "safira tak muat hhahahah"
nextttttttt timeeeeeeeeee kite pi lagi ek... sonok sihhhhhh

Wednesday, April 1, 2009

Agak bosan...

tak kemana.. balik rumah ke kolej...

takde aktiviti macam semester yang lepas...

rasa nya masa sem ini banyak di gunakan untuk buat asgment yang perlu di submit pada tiap-tiap minggu..

penat letih dan sebagainya itu mempengaruhi aku untuk kacau orang..

lepaskan tensen.. buat orang lain ketawa dan aku pun turut sama ketawa..

tapi kadang-kadang tuh aku rasakan itu tidak mencukupi..

mungkin kadang-kadang kita terlupa.. kita boleh bangun malam untuk menelaah pelajaran tetapi jarang untuk kita bangun muhasabah diri...

Friday, March 27, 2009

buku zaid ibrahim pi la beli

Pada pukul 6.49 p.m 27.03 lengkap 311 muka surat dari buku Zaid Ibrahim telah aku baca. Buku yang bertajuk ‘saya pun melayu’ baru sahaja di lancarkan oleh beliau. Buku ini juga telah di sarankan oleh pensyarah bagi subjek politik aku. Pada awalnya aku cuba-cuba bertanya pada kedai ayah aku (siapa belum tahu ayah aku ada kedai buku) tetapi sayang sekali buku tersebut masih belum terdapat di kedai ayah. Kecewa juga, kalau beli dengan ayah mungkin dapat sedikit murah, mesti la anak tauke.

Seperti yang tertulis dalam buku tersebut buku ini khas atau sesuai pada anak-anak muda yang nak mengetahui tentang perjalanan politik dalam Negara kita. Ada perkara yang mungkin kita tidak tahu pada tahun-tahun yang lepas mungkin lebih mudah di fahami dengan adanya buku seperti ini. Bagi aku yang lebih dua sem mengikuti subjek politik termasuk falsafah-falsafah lama. Banyak juga di sentuh didalam buku ini dah menjadikan aku lebih minat untuk terus membaca. Seolah-olah aku membaca satu novel cinta yang tak boleh di tinggal sebegitu sahaja.

Lebih mudah untuk aku katakan buku ini adalah bukan hanya luahan rasa bagi beliau tetapi bagi aku juga terhadap budaya politik dalam Negara kita ini. Sayang sekali apabila ramai teman-teman aku tak kira la di myspace, frenster atau facebook malah di YM sekali pun tidak begitu berminat mengetahui nya. Aku tidak menyalahkan mereka. Mungkin mereka berminat tapi melihat kekotoran yang ada dalam politik ini terus membuatkan mereka mual untuk memperkatakanya. Tapi bagi aku yang amat meminatinya politik kerana ianya boleh menunjukkan budaya dalam masyarakat politik ini asam garam dalam hidup dan tak salah untuk mengetahui berkenaan dengannya. Bagaimana pemimpin menjadi harapan rakyat menjadi model pada mereka. Aku tidak bermaksud untuk memarahi sikap teman-teman yang sebegitu malah aku cuba untuk bersikap terbuka tetapi sedih di hati tetap ada kerana seolah-olah mereka tidak mahu ambil tahu tentang kepincangan Negara. Seolah mereka berkata ‘dorng tak kaco idup aku nape aku nk kaco hidup mereka’ asalkan duit masuk dalam poket sudahla. Mungkin itu yang dapat aku gambarkan.

Buku ini juga ada menceritakan bagaimana untuk membentuk melayu yang lebih berdikari tanpa memerlukan bantuan dari kerajaan sepenuhnya. Selain daripada banyak perkara yang sama dengan pikiran aku di terjemahkan dalam buku ini. Tiada niat di hati untuk mempersoalkan tentang DEB yang tamat pada tahun 1990 yang sekarang di kenali sebagai DPN tetapi rasional nya terhadap DPN seolah-olah tidak berkesan. Apa yang di lihat sekarang ianya lebih berbentuk perkauman. Semuannya terdapat dalam buku ini. Aku bukan tidak berkata DEB itu tidak bagus. Malah aku bersyukur dan boleh katakana DEB itu amat membantu terutama keluarga aku. Kalau tidak mungkin aku sekarang masih duduk di rumah setinggan. Tetapi kerasionalnya perlu di kaji semula. Kalau tak sampai bile kecekapan melayu dalam kemahiran kita nak perolehi.

Masalahnya dalam Negara kita ini banyak perkara-perkara telah kita takuti seperti “abisla kita kalau cina yang memerintah” padahal mereka itu adalah salah bangsa di dalam Malaysia mengapa perlu kita takut sepatutnya kita takut dengan pendatang asing yang belum tentu mempunyai kerakyatan dalam Negara kita. Mereka(org cina) bukan boleh kembali ke Negara mereka. Dan contoh yang paling baik dalam buku tersebut di mana beliau menyuruh kita bayangkan bahawa kita ini adalah pendatang tanah melayu yang duduk di Negara china selama 100 tahun lama nya. Adakah kita suka Negara kita mempunyai sifat perkauman dengan melebihkan sesetengah kaum sahaja. Rase nye kita juga akan memberontak.

Orang cina dan India mereka ini baik dan boleh jadi rakan kongsi yang baik jika kita tahu menjaga tolenrasi dengan mereka. Tak perlu saya ambil contoh yang payah-payah cukupla bisnes ayah saya di jadikan contoh. Ayah saya mempunyai kawan yang terdiri daripada supply buku-buku dan surat khabar. Mereka ialah orang cina dan India. Dalam berkerja mereka tip top malah Uncle Solai lama dah menghantar surat khabar kepada ayah saya. Malah rumah yang saya duduki ini ayah saya beli dari pada beliau kerana beliau kesempitan duit pada masa itu kerana masalah anaknya yang suka bermain judi. Ayah membantunya kerana ayah kata die adalah rakan kongsi yang baik sebab dia banyak membantu menaikkan bisnes ayah. Malah kami selalu menukar-tukar hamper apabile musim perayaan begitu juga dengan seorang lagi rakan ayah yang saya selalu panggik ‘komik cina’ sbb dia supplu komik dan berbangsa cina. Malah sejak saya kecil sampai skrg kami masih baik dan die kerap bagi duit raya bila tiba hari tahun baru cina.

Tiada niat untuk saya katakana melayu itu tidak baik, tetapi segelintirnya suka mengambil kesempatan. Saya dan keluarga pernah di tipu sewaktu mengubah suai rumah dengan orang melayu. Niat di hati nak Bantu bangsa sendiri tapi pulak kena Bantu diri sendiri. Bila orang tahu buat rumah kita pun sama nk buat rumah. Tapi bocor sane bocor sini pintu rumah tak siap tandas bocor. Atap bocor. Memang la harga adalah harga kawan-kawan tapi kos membaiki nya dan tahap keselesaan malah hal kepercayaan tak boleh di beli dengan kata harga kawan-kawan. Baru-baru ini kami membeli sebuah rumah lagi dah ingin mengubah suainya. Dan satu ayat mudah pada ayah saya. Pilihla orang yang boleh buat rumah ini dengan betul2 dan ada jaminan biar mahal sikit asal hati tak sakit.

Tuesday, March 17, 2009

permulaan krisis kewangan 2008 ( part two)

>sori mesti ada yang tak bape nak faham kan... ok penerangan bagi part one.. tapi anda di nasihati untuk mencari yang lebih pakar la ek.. sbb aku ni pown dalam poses pembelajaran takot bg benda salah plak but im try my besh ok.
>seperti yang kita ketahui la kan bank adalah salah satu fungsi dalam keewangan. mereka ini akan ambil deposit ( ape yg kita simpan dalam bank) kemudian bank akan gunakan simpanan tersebut sebagai pinjaman pada peminjam untuk di gunakan sebagai pelaburan dan juga penggunaan (cth jd modal dan mcm pinjam nk buat rumah macam tuh la )
>bank juga nk dapat duit dia boleh juga buat pinjaman daripada bank2 lain so dorng dapat keuntungan berdasarkan perbezaan nk byar faedah tersebut
>masalah nya apabila tempoh matang yang pendek berbanding aset-aset bila tempoh matang dia pendek buat org tak percaya dan mudah untuk kuarkan wang mereka itu dengan serta merta
>bank juga ade masalah bila peminjam yang pinjam duit tak bayar duit so mereka skrg mcm dah takde duit da..
>masalah jugak timbul bila ade nya deposit dalam floating rate(yg leh sbb kan masalah kenaikan interest rate)
>misal nye kalau floating rate ni lebih tinggi dari pada fix rate, byk nilai bank akan hilang

ok kita masuk pada part two

fungsi2 bank pelaburan

>bantu firma kumpul wang dalam pasaran modal
>boleh jugak menasihati firma dalam pembiayai mereka.
>menjana jamin (mcm insurans) dalam sesetngah isu cth berpakat dengan bank lain dalam "sindiket" untuk beli sekuriti yg terjual
>nasihat dalam penggabungan dan dalam pemerolehan (boleh dapat untung sbb dorng di byar)
>glass steagall act - halang bank2 perdangangan daripada bagi pelaburan pada bank perkhidmatan

apa / siapa/ pelabur dalam institusi

>dorng ni mmg org yg banyak duit la
>terdiri daripada duit pencen, dana bersama (matual fund), syarikat-syarikat insurans
>dorng ni la yang akan kuasai pasaran sekuriti (stok, bon )
>jd dorng ade pengaruh dalam kewangan korporat

akan bersambung lagi....

ni belum sampai tahap mcm ne leh jd krisis ni pendahuluan ngah terangkan mcm ne leh berkait antara satu sama lain....

permulaan krisis kewangan 2008 ( part one)

>sebelum tuh nak bagi tahu... ni aku amik dari slide lect aku yang di edit sket... lupe plak die tak bg slide tapi pandai2 la tgk dalam google eheheheheh...

ok kite mula kan dengan bank

operasi bank

>ambil wang sbgai deposit pada mereka yang membayar interest
>meminjamkannya pada peminjam untuk di gunakan sebagai pelaburan dan juga penggunaan
>bank juga buat pinjaman dari bank2 lain
>membuat keuntungan daripada perbezaan antara bayaran interest dan penerimaan

potensi masalah bank

>kebanyakan liabiliti bank mengalami tempoh matang yang pendek berbanding aset2 > ini akan membawa kepada kegagalan bank dan menyebabkan penyimpan-penyimpan mengeluarkan wang serta-merta
>risiko kredit> peminjam tak dapat nak bayar balik pinjaman yang di buat> lebih bahaya diwaktu buat pinjaman syarat2 nye telah di longgarkan
>risiko kadar faedah>deposit dalam keadaan terapung>pinjaman dalam kadar tetap> dan jika kadar terapung lebih dari fixed rate bank akan loses

tahap kritikal dalam sistem bank

>jika bank sediakan kredit dan operasi pembayaran- kegagalannya akan menyebabkan masalah dalam ekonomi akibat kejatuhan perniagaan lain
>oleh itu memerlukan peraturan daripada kerajaan
-keperluan rizab> memegang kadar deposit bank oleh bank pusat (crr)
-sesuaikan kadar aset berisiko dengan modal dalam bentuk ekuiti dan juga simpanan pendapatan


ok akan disambung pada masa akan datang ngah cuba untuk memahami nye heheheheheh

Friday, March 6, 2009

peranan media

apa yang mungkin kita akan faham berkenaan dengan media. mungkin yang terlintas dalam fikiran kita media adalah satu platform untuk penyampaian maklumat. mungkin dari satu pihak kepada pihak yang lain. dan media ni mempunyai pelbagai bentuk antaranya ialah media elektronik yang terdiri daripada rancangan di TV, selain itu media cetak itu adalah antaranya ialah surat khabar buku dan sebagai nya..
macam yang telah di beritahu media adalah fungsi utama dalam penyampaian maklumat kepada orng lain. ini boleh di anggap sebagai medium penyampaian.
dalam pelajaran politic saya yang lepas kami di tekankan dengan pelbagai soalan oleh pensyarah kami, yang mendesak untuk kami jawabkan antaranya ialah berkenaan dengan " apakah keburukan yang di bawa oleh media prima( yang utama) pada pembangkang" dan kebanyakan kami trus menyatakan bahawa media2 di malaysia ini kebanyakan di dominasi untuk kepentingan sesetengah parti. dan bukan untuk kepentingan rakyat semata-mata. ada di antara cerita yang di ketengahkan di tapis dan rakyat hanya membaca sebahagian cerita sahaja dari cerita sepenuhnya. Dan persoalannya apakah kepentingan keadaan sedemikian. Melihat kepada persoalan tersebut lantas ada antara kami memberikan jawapan yang mungkin boleh di terima pakai antaranya.. Ketidaksamarataan antara berita yang di sampaikan oleh media adalah untuk memastikan kestabilan dalam perhubungan antara kaum dan untuk memastikan bahawa rakyat malaysia akan terus berpadu. apekah rasionalnya kenyataan ini keluar ini berbalik kepada kematangan rakyat kita di negara kita kita sendiri adakah kita boleh menerima cerita di sebaliknya atau kita memikirkan cara yang baik dalam menyelesaikan nya.. dan itu menjadi persoalannya.. bagaimana kita hendak mengira kematangan rakyat di negara kita.
JIka di lihat perbezaan keterbukaan di negara lain memang di akui di negara mereka memang lebih terbuka kerana rakyat nya juga lebih terbuka. tetapi keterbukaan mereka juga terbatas terutama jika kita membincang isu2 agama yang akan menyentuh sesetengah pihak masih ada relevan kah untuk kita katakan bahawa mereka ini masih terbuka.
dan persoalan kedua yang di tanya ialah "apa manfaat yang kerajaan dapat dalam mendominasi peranan media" kalau hendak jawab dengan mudah atau jawapan budak sekolah mesti la kita akan cakap dapat pengaruh rakyat. tapi apabila kita lihat kembali jawapan itu tidak lagi boleh di terima pakai seratus peratus. melihat kepada situasi sekarang rakyat sudah mula terfikir terutama lagi sejak tahun 1998 di mana satu isu besar telah melanda negara dan sejak itu rakyat mula terfikir akan peranan media yang melampui batas dalam menyalurkan berita dan sejak itu media yang di dominasi oleh kerajaan di jadikan bahan bandingan antara media dari pembankang dan juga dari alternatif lain.
sejak bila media di jadi kan propaganda dalam politik ini di lakukan oleh pemimpin yang lepas2 kerana melihat kepada keterbukaan media ini menjadi mereka seolah2 "besar kepala" sedangkan mereka di pimpin. jadi semenjak itu peranan media di ubah menjadi satu modul dalam mempengaruhi pemikiran rakyat pada umum nya.
tertarik dengan pertanyaan kawan saya bob di myspace. "melihat pada rancangan awani berkenaan dengan media cetak dan blog" dua-dua nya adalah media. tetapi pencetakan mungkin lebih besar di dominasi oleh parti politik. tetapi blog lebih terbuka penggunaannya. dan adakah sumber2 nya lebih berbentuk fitnah. jawapannya mudah ikut kepada pembaca. jika pembaca itu jenis yang suka bersikap rasional akan mencari fakta dan baru membuat keputusan dan kesimpulannya mana-mana media boleh mengada-ngadakan cerita dan nak percaya atau tidak terpulang kepada orang yang membaca.
selain daripada itu, jika kita lihat situasinya, adakah patut Harakah menyediakan satu ruang khas untuk meceritakan tentang kebaikan yang di buat oleh kerajaan??? mungkin ini adalah salah satu idea yang mungkin takan di terima pakai kerana itu la satunya bahan mencetak yang di buat oleh PAS sedangkan banyak bahan bacaan telah di dominasi oleh kerajaan kenapa perlu di letakkan ruangan berkenaan dengan kerajaan.???

jadi hal ini akan di lanjutkan lagi pada masa akan datang heheheheheeh

Wednesday, March 4, 2009

t-shirt anti my ex




ni nak promote t shirt tak silap aku t shirt yang akan di cetak no 10 tapi kalau ade sesiapa nak bagi komen pasal design t shirt ni bleh aje.. t shirt ni di buat atas idea group anti my ex di frenster.. tapi terbuka la pada sesiapa nk order..

so pada sesiapa rase nk order dan berminat leh la contact

azri = no phone .... o175293361

kalau nk tnye aku pown leh jugak aku leh la bg info sket

ok hehehehehehe

tegas itu baik ke??? atau menjengkelkan

aku harap topic ni bukan topic yang membawa kepada menngumpat cuma nak bawak berbincang berkenaan dengan nye..
aku juga di kenali sebagai antara org yang tegas terutama waktu aku jd pengawas dulu..
ade gak junior aku yang cakap aku ni garang suke main sound org.. dan sebagai nye.. jawapan nye mudah aku jalankan tanggungjawab aku kalau tak nk dgr tuh hal ko..
tapi kadang2 sifat tegas tuh membawa kepada masalah bila ade org yang tak bape nk suke dengan ape yang kita buat.. mula ade yang tak nk dekat, menyampah eeeeee geram pown ade and macam2 yang berlaku..
dan aku juga merasakan keadaannye skrg..
aku ingat bila masuk dalam universiti skrg ni dah takde da.. cerita pasal lect sound student... and sbgainya sbb kita ni same2 dah educated.. tapi sem lepas aku dah kena dan sem ini aku kena lagi. tapi aku tak marah lect tuh cume aku agak tak puas hati sbb pelis laaaaaaaa aku bukan dak kecik...
aku masuk kelas aku terperanjat sbb selalu nye die masuk 5 minit lmbat dan aku akn menunggu die tapi die masuk awal kali ni dan aku org pertama yang masuk kelas.. die tnye aku.. kelas ade tak ni.. aku ckp kawan2 aku ngah on the way,.... bile kelas dah ade 5 org student die bleh amik keputusan kunci pintu kelas tuh tak nk bg student lain yg lambat masuk aku mcm tertnnye mmg kena buat mcm tuh ke?? ke ari ni ari bad mood die.. bg aku la kan.. tak kire la student tuh lmbt ke tak die dtg biarla die.. mungkin die ade sbb lain die dtg lmbt..
dan nk di jadikan cerita aku ni anto msg kat kawan sblah aku bunyi mcm lawak la.. dan kawan aku tgk aku and senyum aku senyum balik tetibe aku kena sound..
aku dah mcm pelik.. aku ni student darjah bape.. takkan pasal senyum pown nk marah lain la aku berckp time die ngajo dan aku mula tak fahamm.

tpi aku tahu aku pown ade slah gak tapi ntah la mungkin care yang die gunakan tak sesuai ngn umo kitrng yang agak beso ni.. sbb kami perlukan cara yang lebih berdedikasi dalam nk displin kan kitrng die berhak untuk mengungkit ilmu yang dia bagi pada kami kerana die seorang pengajar.. tuh la yang menjadi tanda tnye agak nya org tak puas hati ngan aku dulu sbb bnda2 macm ni la kot.. hahahah...

maap kan kami lect kami hehehe

Tuesday, February 24, 2009

kisah jam 5 pagi...

"i sayyyy... free ur breeze..." hp aku tetibe berdering.. aku sangka alarm aku berbunyi tapi bukan..
ade orang call dan aku tak tahu siapa plak yang call aku time2 mcm ni...
dah la mlm td aku minum air kopi.. mmg tak leh tido siap aku berjaga sampai pukul 2 pagi... titibe dalm waktu ngah lena ni ade plak yang kacau.. takpe angkat je... "salam... fira gujiwa" uit... sape plak yang panggil name YM aku ni fira gujiwa... "eherm... ni sape??" "aik.. fira gujiwa tak kenal dah?".. "tak kenal la" "ni f****L" "hah sape?? hurmm mane kenal lupa la..." tuttttt tetibe die letak hp.. aikk aku blum abes ckp lagi main letak je cess hampeh je... ooooooo baru aku teringat dak tuh duk kat tempat tinggal lama aku.. taman melati.. aku pown anto msg "sori tak kenal la...."
tetibe hp aku berbunyi....aku angkat "fira gujiwa.. sedih ni mcm ne leh lupe.." aku gelak bukan sengaja lupe sbb lame die tak online and tak ckp ngan aku.. mmg aku senang lupe hahahah maap la ek kawan.. takde niat.. aku igt ko... tapi guna niick ms la.. aku leh kenal.. kalau name betul payah sikit aku nk igt... kami berborak... die tnye mcm2 kat aku.. siap cite pasal DVD jepun yng aku baru tgk cite gokusen ... siap die nk bg aku pinjam dvd die ,.. hahahah tak perlu kot..
hurmm kami berborak dan berborak.. tetibe aku tnye die... "how ur life??" tetibe die tukar nada suara die.. haishhh "clash ngan gf ke???" " awak nak tahu ke?".. kalau nk cite takde masalah bg aku tak nk cite tak pe takde paksaan.. tapi call aku mcm ni pagi takkan takde pape nk stry.. die cite.. kawan die terlibat acident.. mata kawan die masuk kaca... dan sebelah mata die tak leh nmpak dan tulang bahu die lari.. aku terdiam tak tahu ape nk ckp..
"mcm ne leh jd mcm tuh.. kena langgar ngan ape???"..."kereta langgar ngan kereta awk"
so mcm ne ngan die skrg? die bgtau aku die tak dpat cntct kawan die lg.. hp dah off.. mcm keluarga die tak bg ank die cntct ngan sesiapa...
"awk.. leh tak kalau sye nk derma mata sy kat die...sye kawan die.. kalau tak sbb sye marah die.. die takan kuar pagi2 mcm tuh dan xcident.."
aku terdiam....
dan smpai skrg aku masih tak dapat nk jawan soalan die... boleh ke sye nk tukarkan mata sye pada dia......

dan kamu rase?????

Sunday, February 22, 2009

DVD life





bukan senang aku nk komen cerita dvd yang aku tgk..
ok ni antara cerita jepun yang aku tgk... tapi dvd die la.. but original tau.. hahahahhaha...
cite ni di ambil dari komik manga life...
sape yang minat bace komik mungkin penah dengar kot name komik ni..
bapak aku mmg toke kedai komik aku akui la aku penah terpandang buku komik life ni tapi tak terase la plak nk membace nye...
time kasih pada nad romate aku sbb die letak dvd die kat atas meja .. aku ngah nk stdy tertarik nak tgk cite ni...
cite ni pasal kes pembulian di sekolah dan paling besh ape di maksudkan dengan erti sebuah persahabatan..
aku masih teringat lagi ape yang di kate kan oleh shiiba atau auyumo pelakon utama dalam cerita ni "aku takkan maap kan ko sebab kau penah membuli aku dan aku juga takkan benarkan sesiapa membuli pelajar lain sbb aku tak nak dorng rase derita kena buli"
tapi cite ni mmg besh kalau tgk erat nye frenship dorng siap ade buku sticker kumpul pic gmba dorng ngan membe dorng.. then cite ni mmg besh la ngan lagu die yang sgt besh
haish aku trus dw lagu dia hahahah so jgn tak layan..........

Tuesday, February 17, 2009

hai la kera... nape la kau di situ

beruk 3G Pictures, Images and Photos
"mak.... iya dah lambat la...ade kelas ni.." kata aku pada mak aku yang kebetulan call aku...."ok2... bye..".. dah pukul bape dah ni.. aduss mau aku masuk lambat ni..
aku dengan pantas menyarung tudung itam aku... ok sume dah sttle go and go hhuhu.. jap2 aku nk ikut tangge mana.. baik aku ikut tangge depan tuh la.. dekat sket ngan tempat aku parking....
eh lupa plak nk msg aza ade brita hangat ni aku nk cite kat die ni..
dengan begitu pantas aku pown tekan2 sms kat aza...
dalam nk tuwun tangga tuh aku pown buat la muka confident.. huhuh...
dan2x tetibe...
"opocot mak ko" erk.. buat pe la plak monyet ni kat sini aku nk jalan la kat sini.... haish..
sudah di ketahui umum monyet2 atau spesis kera ni mmg suke kat dak2 ppompuan....
aku pown dengan gaya confident.... hurm buat la sound... mcm halau ayam atau kucing tuh "syuhhhhh..syuhhhhh" dengan harapan kera tuh blah... sekarang ni aku dalam posisi nk turun tangga dan monyet tuh plak dalam posisi nak naik tangga cume beberapa langkah je lagi aku ngan die..
bukan stok kecik nya kera ni spesis beso ni.. takpe2x kita try lagi halau "syuhhhhh...syuhhh" jenuh tuh.. tetibe...
dia plak buat bunyi,, mcm nk gigit aku "hahhhhh..hahhhhhhh " bunyi kera tuh.... time tuh aku nampak kera tuh mula berjalan mendekati aku...
aku ape lgi dah nk menjerit dahni...tambah lg aku cuak dia gigit aku... aku undur kaki aku kat blakang..... die maju kan kaki dia kat depan.. bila aku berhenti dia pown berhenti.. mata aku ngan mata kera tuh tepat pandang antara satu sama lain...ngan selamba kera tuh garu badan dia.. cehh kera ni hampeh betul
badan aku dah kuar kan peluh yang agak banyak bile2 mase aku leh menggigil dan bile2 mase je kera tuh leh lompat kat atas pale aku.. yela aku rase tak smpai tiga langkah antara aku ngan kera tuh... aku dah cuak da ni mana aku nk lari ni.. dah la aku lambt nk pi kelas..
time kera tu pndang tempat lain aku pown undur kaki aku.. smbil tgk kera tuh.. tetibe
"pappppppp" bunyi tong smpah jatuh.... dari bawah.. aku dengan pantas berlari naik atas.. dengan sesekali aku tgk blkang mane tahu kera tuh follow aku selamat la die tak ikut..
huh syukur bunyi tong sampah td tuh berjaya mengalih perhatian die...
aku lari....
nk lalu kat tangga lagi satu.. badan aku dah trcungap2 dah ni..
ngah nk turun tangga.. YA Allah ade lagi ke binantang ni... tapi ni kecik sket dri td. tapi pengalman td buat aku tak brani nk redah.
tetibe aku dgr pompuan menjerit.. hurm terkejut la tuh dengar bunyi kera...
pastu aku tgk lagi sekali dah takde dah kera tuh. aku pown trun ngan pantas.. selamat smpai ke kelas... biasanye kelas aku tuh sejuk mcm peti ais tapi kali ni aku masuk... aku rase tak sejuk langsung..... panas nye ngan peluh mcm lari 100 meter.. hahahahaha
tuh la kisah nye..

p/s= UM mmg banyak kera terutama kat kawasang bukit2 tuh hahahahahaha....
Related Posts with Thumbnails