Wednesday, December 31, 2008

movie baru yes man





















ok ni movie yang terbaru aku tgk..

mencerita kan tentang kisah seorang pemuda yang selalu menolak pelawaan kawan-kawan nya..dalam semua perkara...
dia suka duduk bersendirian...
sehingga setiap kali ucapan nya adalah no..
namun kehidupan nye berubah..selepas dia mengikuti satu kursus...yang membincangkan tentang "say yes for life"
dan dari malam itu dia berubah..dan sering tidak menolak perlawaan orang lain...
sehinggakan kita tidak mengetahui sama ada dia ikhlas atau tidak dalam setiap percakapan nya...kerana die akan menturuti segalanya..
nice movie....comedy..yang agak romantic...
heheh so jgn lepaskan peluang ok...

Wednesday, December 24, 2008

transformasi politik malaysia

bile cerita tentang politik malaysia..
ni antara cd terbaru....ni adalah forum...so pada mereka..yang mmg suke politik leh la..dapatkan dalam pasaran..byk persoalan telah di ungkapkan dalam..vcd ni..
banyak persoalan yang menarik minat aku...
nak di katakan mmg tak mengecewakan la..bila dapat dgr dan tgk vcd ni..
antara ahli panel nye adalah YB khairy jamaluddin and.. Husam Musa...
hurmm....antara isu yang di sentuh berkenaan dengan hukum hudud...Auku di univerisiti...dan macam2 lagi la..
satu perkara yang patut di puji sbb khairy begitu berani...hurmm pabile di ajak dtg ke kelantan untuk join this forum...
tapi tgk pada last soal jawab ade perkara menarik...sorng penyokong pas berbangsa cina..bertanye kan pendapat berkenaan dengan isu...orng cina menumpang di negara ini...
ape yang org cina tuh ckp..betul2 buat kite tak sedar mmg kita ni menumpang je di dunia ni..
die ade jugak ckp...org islam pasti tahu bhwe dunia ni bukan kekal dan ini sume adalah milik Allah dan kita sume bukan sahaja org cina..melayu india dan semua bangsa di dunia ini hanya la menumpang semata2...
pasal uitm pown di bangkitan jugak..ape yang di berikan jawapan nye..
yela.kate2 timbalan perdana menteri kita.pown nk mengkaji tentang perlaksanaan DEB so isu uitm ni dah jd mcm benda kecik..
dan salah satu ayat yg begitu berguna yang di berikan oleh husam musa...hukum hudud bukan tanggungjwab pas sahaja..tetapi perlaksanaan nye adalah melibat kan sume org islam..yup mmg betul ape yangd i katakan oleh husan musa...
so jika berminat leh la dapatkan ye....

Saturday, December 13, 2008

bila keputusan peperiksaan dah kuar..

"adik, result da kuar"....erk sms dari sape ntah..bukan aku tak tahu number...cume aku pakai hp yang masuk virus..aku tuka hp so aku tak tahu sape yang hantar sms..hurmm aku pown balas la..
cuak juga aku nk check result exam aku..sbb aku tak bape confident ngan beberapa paper...hope ngan bantuan lect je la...untuk lulus..harap lulus je weii bukan harap nk dapat A...haish..
takpe2 try tgk dulu... rase mcm nk pejam je mata ni bile klik kat situ takot nye ya amatttttttttt....
ntah ade repeat paper ni...mati aku mcm ni..sume dah main kat benak fikiran aku...
bile sume da kuar...erk......betul ke ni result aku ke result org lain...erk..
hurmm alhamdullilah..
aku bersyukur kali ni aku dapat pointer...3.0 keatas..hurmm mmg itu yang di target tp aku tak la confident dis time aku dpt mcm tuh...hurm......tapi aku ade juga keciwe..bile politic aku dapat B+ sbb aku hope sgt dpat A- pown jadi la..pape pown alhmdullilah aku takde pown repeat paper..thnx lect,,,....and fren yang banyak membantu.....

Thursday, December 11, 2008

bila itu bos dan ini pekeje

bukan mudah nak bangun satu perniagaan....dan itu memerlukan pelbagai teknik dan strategi yang betul berguna dalam satu perkara...kalau salah teknik perniagaan belum mula kita da mula rugi....
tapi apa yang di faham kan oleh pekeje tak sama ngan apa yang di fikirkan oleh pemilik peniagaan..dan kadang2 benda itu tak dapat di fikirkan sama...
ada antara mereka kate pekeje nak keje...mmg nk duit je...
tapi ade jugak org kate bos tahu nk untunng je...benda lain mane nk kira.....
tapi bagi aku bukan nk kata ape..dan bukan sume antara mereka begitu...
semalam aku di mintak oleh ayah aku untuk membantu die uruskan bisnes die...
alhmdullilah... ayah aku mempunyai perniagaan kecil dan kami mempunyai sebuah kedai buku...lokasi memang startegi..tapi nk membangunkan nye bukan sesuatu yang mudah..kalau tiada pengorbanan dari segi masa...dan tenaga kejayaan bukan mudah untuk di capai..
bagi aku walaupown aku tidak la selalu menjenguk kedai ayah aku..tapi ada masa.. pabile aku rase bosan diri ini akan menuju ke sana...sbb byk buku...yang leh di baca..
bukan tujuan untuk lepaskan geram dengan tulis blog..cume tak mengerti ngan apa yang berlaku..sebagai ank pemilik perniagaan sudah pasti aku mengharapkan pekeje ayah aku serius dalam memikul tanggungjawab..mentang aku sudah di suruh ke sana untuk membantu..dah mula nk goyang kaki tak buat keje...
ye aku tahu kamu penat tp adakah kepenatan kamu membenarkan kamu untuk membuat samnil lewa terhadap kerja..yang di pertanggungjawabkan...
layanan pada custemor..bukan mudah nk suwuh org beli barang kita..dan bukan mudah nk kekal kan custemor.... dan aku akui aku ni bukan nk suke tegas2 ngan org..nk tengking2 ngan org...tp jangan la sampai satu tahap yang bleh aku buat mcm tuh...mentang2 aku ni just pemerhati je...so korang leh plak buat benda yang bleh mendatangkan kemarahan..
custemor tuh,...adalah pembawa untung...dari untung kamu akan di bayar gaji..tp kalau kamu tak endah ngan custemor..sapa nk bayar gaji...
dalam idup ni..kita tak sedar bukan mudah nk mencari rezeki...dan bukan mudah nk jadi org berjaya...kadang kita perlu korban kan sesautu untuk dapat kan sesuatu..dan itu betul2 menguji keupayaan kita..
so fikirkan la....jika kebajikan kamu terabai....sebagai pekeje..jangan protes melalui custemor..tapi protes dengan cara yang betul..
orang kate...kita ni ada adat..guna la cara yang betull.....

isu tanah runtuh banjir dan pelbagai bencana alam

Peringatan ALLAH melalui firmannya :

ظهر الفساد فى البر البحر بما كسبت أيد الناس

Maksudnya : Berlakunya kemusnahan di darat dan di lautan adalah akibat dari perbuatan tangan-tangan manusia.

tak guna juga membicara kan sesuatu yang tidak mengembangkan minda...jadi tukar kan minda kepada sesuatu yang berguna yang membuat kita akan memikirkan sesuatu yang lebih besar yang patut di ubah pada diri masing2..
bukan niat di hati untuk nyatakan bahawa diri ini betul dan tiada salah nye.. tapi niat di hati untuk membetul kan pekara yang sama yang di lakukan..moga diri ini di beri petunjuk..dan moga diri ini sentiasa teringat akan azab seksaan setiap kesilapan yang di lakukan...insya-Allah..
pelbagai kemusnahan dapat dilihat pada waktu sekarang...kepanasan bumi....hujan yang tak menentu banjir...dan macam 2 lagi...
ade kah patut kita nyatakan bahawa itu cume hanye fonomena alam..atau di anggap sebagai salah satu pentanda bahawa kita ni lalai dalam hidup kita...tanpa memikirkan perkara yang berupa ibadat kepada Allah...
kita hanya mementingkan dunia....oleh sebab itu kita leka dengan pelbagai jenis pembangunan ...yang pada awal nye di anggap sebagai satu tempat pelindungan namun akhirnya..di sudahkan dengan peristiwa menyanyat hati..
adakah apabila terjadi nya sesuatu perkara kita menunding jari pada semua pihak..
atau kita perlu memuhasabah diri ngan ape yang berlaku..tertarik dengan isu tersebut...aku melayari youtube...dengan tujuan..untuk melihat ngan lebih dekat...tapi mata aku tak terpadang ngan video tetapi tertumpu pada komen para penonton...yang pasti ade antara mereka...suke menunding jari dan ade juga yang redha ngan ape yang berlaku..
yupx tidak di akui ini di sebabkan oleh kecuaian manusia..yang taksub dengan pembangunan..lantas ape kah perkara ini patut di politik kan tanpa ade jalan penyelesaian atau pemimpin mengambil iktibar..
atau ini adalah salah satu pentanda..adalah perlu pemimpin bagi rakyat bersatu hati... melaksana kan dan membuat pemantauan...atau ini salah satu pentanda menyuruh rakyat lebih bersatu hati....dan terutama orang islam,,....tiada pecahan..malah bersatu hati...
kita lihat pada bencana ynag pernah melanda di negara juiran ksita.tsunami...
mengapakah ini terjadi yup pada kajian sainz....di sbb kan gempa tp pada kita yang beragama islam...apakah punca nya..ini di sebab kan kita lalai dalam semua bnda..kita mmg mempunyai kekuatan dalam mental... bijak dalam byk benda...tapi adakah akal fikiran yang di ciptakan oleh ALLah kita ni mampu melawan setiap kekuasaanNya.....
kita mmg idupngn aman sentosa..tiada kekerapan berlaku nye bencana alam..tp adakah kita mampu jika kita di turun kan bala yang lebih berat dari ini di sebba kan kita tidak membuka mata...tp hanya membuta..taksub ngan dunia...
renung2 kan la..moga kite di beri pentunjuk insya-Allah






ni la kat kampung time kenduri...
thanx pade membe yg dtg
huhuhu

Saturday, December 6, 2008

this is my boyfriend



-erk.....hurmm ntah la lupe la....die pown aku tak tahu la igt ke tak


-hurmm myspce


-kan bgtau lupe dah bile dalam 3,4 bln lepas


-tak eh....gilew..hahahah


-im...21 ...and him 28


-hahaha...hurmm tempat parking giant


-uiks lupe la...tak smpai sebulan pown...kot..ntah


-hurmm ntah la...yang pasti leh tgk dri mata la...tapi tak tahu la bile....

The good...


-karoake togother by YM tapi aku yang nyayi bayk gilew die plak tukang rakam suara sedap aku


-katenye nk lukis pic aku..die ade bg la lakaran tp tak siap lg


-takde la plak...perlu ke..beli bile aku nk jela..


-tgk bola...walaupon aku tak suke pasukan yang die suke


-haha....bile aku da mule reti nk pujuk org..hahah..


-hurmm die kot..ntah aku kot tak tahu


-hurm tggu smpai die meminang aku baru leh aku ckp this is true love


-yela bile da nikah sure la betul la tuh

The bad..


-hahah....suke bergurau menyakitkan hati aku walaupon dah byk kali ckp aku tak suke


-hurmm...aku trima la ape die buat..


-huh ade..hahahaha....


-mudah di kesan kalau die menipu hahaha....hurmm leh detect la...


-hurmm ala tak pe la...kalau die rase die bhgia


-percaya...tp tgk la ape yang patut di caya kan..

The ugly....


-smile...hahaha


-hueh...hahaha rahsia...kite dua-dua je tahu kan bang kan hahahah


black


-bau rokok..huh cmpur perfume


-sempoi...kadang terlalu sempoiii haishhh

Deep and meaningfull...


-buat mase ni...die penyeri..tak leh la.....


-sudah semesti nya....hurmm...rindu bangat sih


-takde la lame...baru je


-ntahla...hopefuly nk sgt


-yupx mesti la kan bang kan


-erk....tggu nikah lu la weiii


-erkk.....sume ade yang terbaik..and aku sowang je tahu mane yang terbaik


-hurmm...mesti la tahu...mesti ade hint


-mesti la...tp kalau tuh jodoh die tak pe la...


-die leh jd my lover...but lum lg nk jd besh fwen hhahahah leh ke


-erkk...takde la...


-haaha takde makne nye

On a lighter note...


-hurmmm....a lot thing but i still remmember that day when i sing...and he record..my voice...how sweett..


-hurmm...kita baru bermula...hope leh sabar la ngan perangai fira...


-tak pikir la plak


-always..sampai menyampah hahahahaha


-erk selalu hahaahaha...weii cubit je weii


-dah tentu la die,..pesal plak aku hahaha


-ahhahaha ade jugak la..

His Favorites...

sayur kailan hahahha ntah ni kot
nescafe suam....
futsal...football and tennis kot
erk...past time....ntahla...die ni...tido kot
kucing
kalau rambut...sure pakai cap
sempoi sesgtttttttt
almak die suke lagu lame
lagu english yang lame2
Your things....

ade ke takde kot.....
takde rase nye
hurmm selalu pi shoping complex yang tak ramai org
eh abg ape selalu kite masak..buat air ade la..hahahahah
Lasts...

td,...je...
hueh..hurmmm
td dlm phone tnye kat mane
td jugak..tnye smpai bgtau
When will you...

hurmm tgk la kalau dua-dua tak bz..hope tim bufday aku la....
hurmm kalau leh nk tiap2 hari ckp ngan die
hurmm....every second...cheh..jiewang
Have you ever?

hueh...bile kite pi umh mak abg lg la ek
hurm hari tuh nk pi PD tak jd
mybe awal bulan 1
hahahahahah....perlu ke
hurmmmm...penah buat die marah ade la
huhuhu pakai baju kaler itam same2...tak sengaja weii...rase cam poyo je sgt
hurmm mybe dont know..but i know i love himmm...

Monday, December 1, 2008

aku dan tentang itu

lame dah aku tak panas kan badan macam dulu lari-lari...aku kena ucapkan mekasih la pada eric sbb betul2 buat aku tukar hobi aku dari tengok komputer amik angin kat luar n dari die aku start suke pada joging...tak kisah la dapat kuruskan badan atau tak tapi hati tambah senang bila semua tekanan dapat di lupakan bila kite buat sumtink yang bleh lupe kan sekejap ape yang kita rase...
tak semudah yang kita rase kan...dan setiap orang mempunyai tekanan yang berbeza..dulu aku joging tak pakai tudung ngan rambut pendek2 ala2 tomboy n aku pakai cekak kat rambut...... nampak mcm ganas la sket..huhu setiap hari ape yang aku buat aku akan catat kan dalam diari aku kemdian aku send kan kat buliten..sampai satu saat kisah cinta aku...pun aku tulis kan kat buliten..huh.... huh sape tahu idup jodoh mati semua orang dan aku berusaha untuk pasti kan ape yang aku idam kan boleh berjaya tp tak semuanya akan tertunai dan itu semuanya memerlukan kekuatan yang berbeza bagi setiap individu.. mencintai seseorang same la kita mcm kita memulakan perniagaan tanpa ade strategi yang bagus kita kena hadapan dengan seribu risiko..dan jika kita sanggup kita kena la tempuh risiko tersebut..jalan mudah bg sesiapa yang tidak menginginkan risiko die boleh lupe kan hajat die untuk bukak bisnes ngan makan gaji atau die insuranskan ape yang die niagakan ..begitu jugak bercinta kita mempunyai pilihan same ade mengambilnya atau kite lupakan nye..jijka kite mengambil kita kena la menginsurankan nye ngan hati kita...kekuatan dan keimanan yang kental jika die nya tak berjaya tak perlu lah untuk kita tangisi seribu kata...
dan bile aku betul2 tak tertanggung ape yang perlu aku buat... lakukan sesuatu yang boleh buat aku penat dan aku akan lupakan sejenak apa yang aku sedang fikirkan dan itu la aku mula berjinak ngan ape die panggil sebagai joging titiwangsa tuh aku da biasa pi...dan bese nye aku lebih suke joging awal2 ikut tasik yang besar tuh n second bru round kat area org main kereta control tuh..tp tak tuh je...kdang2 aku bangun awal pagi aku pi court tempat orng main futsal kat hostel aku aku buat senaman kat situ..rumate aku sedap2 tido aku da balik peluh2..tp puas...
dan kini aku akan mulakan aktiviti tersebut bukan sbb aku tertekan ngan sesuatu tapi nk buat aku berfikir sesuatu dan bagaimana ia terjadi dan apakah aku akan berjaya melakukan nya...
semuanya bergantung pada nilai yang akan aku bawa..
bila di fikir semula kekecewaan betul-betul buat kite memikirkan sesuatu perkara yang sebelum ni malah kecewaan juga membuat kan kite lbih dewasa.....
dan ape yang lebih baik itu mengajar dan memboleh kan kita melakukan sesuatu dalam setiap perbuatn...berfikir dan bertindak.. tapi tak semuanya akan mengikut dan mengutip ape yang die rase..n tak semua akan faham n perasan ape yang mereka lakukan kan...
kate2 pedih yang di keluarkan pasti akan di ambil setiap orang yang mendengar ade jugak yang melemparkan keluar..ade juga yang membuat kan nya senyap tanpa kadar berita ngan memberitahu hye ko ade buat salah ngan aku..ape patut ko buat..ko kena mintak maap ngan aku... bg orang yang betul rase diri nya berslaah tak perlu tunggu berminggu baru perasaan tentang diri nya...tp memerlukan mase yang singkat untuk menilai kembali kate2 nye...
pape pown lakukan la ape care.....sekalipown yang memberikan ketenangan pada bile kita mengingati Allah..dan mensyukuri segala nikmat yang telah die berikan kepada kikta
salam....

Thursday, November 27, 2008

cara masak sambal tumis ikan bilis

sambal tumis ikan bilis Pictures, Images and Photos

ok geng hari ni kite try la masak sambal tumis version fira hehehhe

bahan-bahan

  • agak2 la korang nk bape byk ikan bilis
  • cili kering
  • bawang besar
  • bawang putih...
  • asam jawa..
cara-cara
  • mula-mula kena la blender cili kering ngan bawang putih n bawang besar tuh sekali...
  • ok den panas kan kuali ngan minyak...
  • mule2 kena la goreng ikan bilis tuh..bagi garing sket pown tak pe..tak nk garing pown tak pe
  • ok pastuh kurangkan sket minyak dari goreng ikan bilis tadi..
  • kita masuk kan la... cili kering yang da di blender td dalam kuali den gaulkan..
  • bile dah menindih tuh kita leh la masukkan ikan bilis td tuh yg da goreng tuh
  • ok kemudian kita gaul kan....
  • kita potong bawang beso masuk kan bawang beso
  • amik asam jawa den kita bancuh guna air....bg lebih asam jawa pown takpe...ikut suke kita la...den masukkan bancuhan td tuh dalam kuali
  • pastu amik garam..bubuh garam secukup rase pastu gaul kan
  • kemudin kita tunggu la sampai mendidih da terbit minyaknya...
  • heheheh ok mcm tuh je la
ok geng selamat mencuba...

Monday, November 24, 2008

bile dah terlalu sedih

rase nye aku dah tak mampu nk kawal emosi aku...
mungkin rase sakit yang aku hidap ni betul2 menganggu pemikiran aku..
aku tak leh nk berfikir antara nya...sampai satu tahap aku terpaksa ambil satu jlan...
hurmm penyakit aku makin tewok...malah dah sampai ketangan......bibir aku da mula bengkak....muke n pipi aku..kepale sume nye da mule rase sakit...tuh yang bahagian yang nmpak yang tak nmpak tak tahu lagi..salah ke kalau aku mintak orang yang dekat ngan aku amik tahu pasal aku....
cuba la rase ape aku rase...cuba la faham sume tak tahu.,.mungkin sbb aku ni suke gelak so takde sape rase kesakitan yang aku tanggung...
tak harap pown sape2 anto aku kat hspital
but please be serius bile aku cerita ape yang aku tanggung...mungkin ko tak pernah rase atau ape yang ko lihat ko nmpak ok..tp aku ni yg tanggung...
nape perlu untuk aku ungkit bnda2 yang penah aku buat...malah ape yang aku ambil berat...
tak perlu buat begitu...
salah aku jika aku kata kan keluarga aku tak ambil berat...tp aku tak smpai hati nk menangis nk luah kan ape aku ynag aku derita sakit ni kat depan dorng...senang duduk ke dorang....
aku bkn mcm tuh...mmg aku seorg yang suke pendam kan ape aku rase...tp bile aku betul2 ingin luah kan itu adalah teramat kritikal...aku tak perlu kan org untuk belai aku sepanjang mase tp aku perlu kan org yang selalu ade time aku betul2 rase seksa...
thnk for bo....die ym aku...aku kate aku ngah sedih trus die call thnx sbb dgr ape aku cite..heheh
n mampu buat aku ketawa.... YUp betul jugak ape yang bo ckp bukan penyakit kalau die sembuh dalam mase yang singkat....penyakit la kita kena cari penawar nya. dan menangis bukan la salah satu jalan yang bijak mungkin bawa kita lebih lagi tertekan....
doa kan la aku leh sembuh n penyakit ni berkurangan...

Friday, November 21, 2008

madagascar

madagascar 2 Pictures, Images and Photos

madagascarrrrrrr besh bangat tambah lagi tgk dengan membe yang sekepale..
senin hari tuh aku tgk ngan membe aku kire nye nk release tensen pas abes exam kan..mmg
puas hati la...
mototo haahahha aku mmg suggest kan korang tgk la cite ni tak kire la da beso ke dah tua ke atau golongan muda...
ketawa la puas2..jangan pikir orang lain..hahahah

Thursday, November 20, 2008

tipu..tertipu...menipu..dan tipah tertipu

tipu....apekah maknanya dalam kamus dewan...hueh payah betul nak mencari takpe la kite guna kata sinonim nye.. iaitu bohong.. penah kena tipu ke penah menipu..mcm ne..ape jadinya kalau dah menipu bahagia.. puas hati ke jadi tambah runsing???
pape pown ape punca nye..mudah je nk lari dari masalah..nk sattlekan masalah..so amik jalan mudah tipu...hueh.... bijak betul perdayakan orang tapi....bijak dalam kebodohan...bukan bijak sangat tuh....kalau bijak takkan lari dari poblem..betul tak..ape nk sampaikan ini...
hurm mcm ni...aku dapat satu cite kawan aku dalam ms..kate die kena tipu...tipu ngan sape ngan pompuan...huik...tipu pown bukan kira jantina laki pompuan same je....
nk beza mcm ne pown dah tak reti da..abes nk buat mcm ne da pown kena tipu kan but...but..n but.. jgn la ssh hati Allah tuh maha berkuasa..setiap baik buruk pasti ade pembalasan...hurm.. ape nk susah hati sangat... kadang2 tuh kite tertipu mungkin di sbbkan perbuatan kita... so jgn blame orang kadang2 kena tgk jugak diri kita hye..jgn susah hati sangat..lepak la...
jgn terase plak..pape pown saba..aku ni pown byk kali kena tipu byk kali gak mengeluh tp aku kalau nk percaya kat org tuh jgn harap lagi da..
hye penipu besh ke menipu ape ko dapat...habuk pown tarak..... hilang kepercayaan lagi adalah..ko pikir orang akan caya ke cakap ko.. takde nye.. nk caye lagi...
so bg yang kena tipu ape kena buat anggap la tuh bagai hint lain kali hati-hati ngan orang lain...
orang sedih ke mintak tolong tgk tempat nye tgk jugak orang nye... ape yang penting sabo.. ok jgn riso... ade meriwayat kan...
tak kira ape yang ko buat menipu dalam apa-apa jua perbuatan adalah salah

Dalam salah satu riwayat dikatakan:

"Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. pernah melalui suatu (tumpukan) makanan yang oleh pemiliknya dipujinya, kemudian Nabi meletakkan tangannya pada makanan tersebut, tetapi tiba-tiba makanan tersebut sangat jelek, lantas Nabi bersabda: 'Juallah makanan ini menurut harga yang pantas dan ini menurut harga yang pantas; sebab barangsiapa menipu kami, bukanlah dari golongan kami." (Riwayat Ahmad)

Friday, November 14, 2008


lirik nubhan aku ada untukmu

Di sana pungguk menanti
Mengharap bulan membalas rindu di hati Di sini aku berdiri Menunggu penuh dengan kesabaran Tanpa manis madah Janji yang puitis Tuk persembahan Hanya ketulusan Sekeping hati suci Aku Berikan kasih Kalau itu yang kau mahu dari ku Aku Berikan cinta Untuk membahagiakan hari mu Aku Sayang dirimu Biarpun nafas ku sampai terhenti Akanku kota janji kita Mendirikan Tajmahal cinta Seteguh kasih Shah Jehan kepada Mumtaznya Terasa indah pabila berdua Semakin tiba saat bahagia Merai cinta kita Aku Berikan kasih Kalau itu yang kau mahu dari ku Aku Berikan cinta Untuk membahagiakan hari mu Aku Sayang padamu Biarpun nafas ku sampai terhenti Akanku kota janji kita Mendirikan tajmahal cinta Seteguh kasih Shah Jehan kepada Mumtaznya


andai kata... ini adalah sesuatu yang boleh di fahami..adakah itu akan di mengertikan....dan adakah ini akan di hargai..
aku adalah aku...dan aku tetap aku...


dan ini yang di lalui

pelbagai kisah dalam meniti hari dan ia nya telah di lalui...pahit manis..dan pelbagai.cerita teman..keluarga...hurmm...kekasih hati mungkin...dan sebagai nya..bagai membawa satu erti yang penuh bermakna..adakah perlu untuk dianggap sebagai bebanan atau itu semua dianggap sebagai salah satu faktor untuk mendewasakan diri...lain org lain anggapan nye..lain org lain bicara nya...
hahah teringat aku pada kisah kawan aku..yang suwuh aku pilih dalam banyak gambar lelaki yang dia bagi mana satu yang aku rase comel...aku memilih mengikut pada pandangan aku..dan aku jangkakan bahawa ape yang aku pilih belum tentu adalah comel di mata kawan aku..hye..kita kan ada citarasa yang berbeza..tidak semua orang sama..dan apabila ada orang kata kan sesuatu pada kawan2 aku...aku dalam hati hanya kata itu semua adalah dari pandangan kau dan aku adalah lain..
bagaimana nak hargai orang yang kita sayang..kadang menipu itu adalah salah satu jalan nya..pemberian hadiah dan pelbagai..ape pun ini semua berkaitan dengan hati dan perasaan bagi perempuan menipu itu adalah salah satu penghinaan dan itu semua adalah satu keputusan yang tidak bijak dalam melarikan diri dari masalah bagi seorang lain...jujur adalah tunggak utama..tahu hati perempuan akan hancur apabila ade orng berlaku jujur tetapi hati nya akan lagi hancur jika penipuaan itu dapat di kesan...
aku macam bese bukan nak kata hebat ngan kisah silam tapi segala nya telah di gambar semua...oleh ape yang terjadi pada teman2... hidup dalam dunia penuh warna -warni atau dengan lebih tepat lagi hidup bercinta..hish...pasti ade buruk nye..mcm warna-warni ada warna yang akn nmpak buruk dan ada warna pasti akan menarik...dan itu semua adalah terletak pada diri kita..sesuatu masalah itu tidak sebesar mana tapi apabila ditambah dengan pelbagai tekanan masalah yang sekecil kuman pun kita anggap sebagai sebesar KLCC...
dan itu semua bergantung pada diri kita...
bak kata ahli falsafah.....tidak semua orang mempunyai nilai rasional yang sama...masing-masing adalah berbeza..sbb apa...sbb pemikiran kita tidak semuanya sama..
so pada kawan2...selamat bercuti dan selamat kembali kekampus pada awal tahun nanti... aku akn rindu kat korang semua...luv U all...ahaks....

Tuesday, October 14, 2008

from me..

kadang-kadang kita cuba untuk memahami sesuatu...tapi kita tak cuba untuk menjadi seperti orang tuh..maka patut ke kita cakap bahawa kita sudah mula memahami seseoarang itu...
faham tidak bermakna kita tahu segala nya..kena cuba ungkapkan satu persatu persoalan...dan jika nya kita berjaya mengukapkan diri kita atas orang lain...orang itu belum lagi menangis kita dah mula tersedu ngan apa yang die sedang cakapkan...
aku ada ramai kawan...dan normal ayat kalau dorng gaduh ngan awek atau pakwe dorng ayat dorng selalu dorng guna nape dorang tak paham aku..mmg susah la nk faham dorng ni mcm ne..bnda tuh sume normal bg aku..aku pown mcm tuh jugak dulu wei pelbagai love story yang ade..pelbagai cerita dh ade..tggu mase nk buat novel je..itu pown kalau ade org nk bace..hurmm...
ape yang beza nya antara lelaki dan perempuan...banyak beza nya...tp perbezaan itu juga tak lengkap kalau tiada kekuatan ati untuk melakukannya tambah lagi nk mengubahnya..atau nk kembalikan nya pada bentuk asal...nk faham orang kena la faham diri..ape yang kita nak ape yang kita nk capai ape yang kite nk rase heppy...aku pown mcm tuh...kadang2 ade org kata aku ni mcm ssh nk faham...mcm2 la...sbb dorng da kenal sape aku...sbb dong da start tahu serba sedikit pasal aku...n aku plak...tak leh kata aku tak kenal org lain..tp aku ssh nk faham org lain..cube nk letak rase empiti tuh mmg susah...bkn pe..aku pernah lalui nya..bile aku berjaya capai n keluar dari nya..aku anggap org lain yang tak berjaya tu mcm tak kuat usaha..mane bleh untuk aku ckp kan mcm tuh...kadang2 aku jugak terlepas pandang ngan benda ni sume sbb aku manusia bese dan juga berkca mata..aku akui aku bkn sumber rujukan yang baik..aku juga sedang mempelajari sesuatu..malah aku ni rase nya macam lagi tewok dari mereka yang tak tahu...bile ade bnde yng berlaku depan mata aku tak mampu nk kedepan nk bersuara..hurmm...aku kena faham aku sape...

Monday, October 6, 2008

ye memang aku ngah marah!!

mane tidak nya....takde benda lain nak harap...faham...dah besar pown kan ...takan benda kecik pown nak kena di ajar satu persatu....takkan nk ckp..aku kecik hati ape ko buat..takkan selalu nk kena sound baru tahu bnda tuh salah...sendiri mau ingat la wei...umo kau bukan nya... kecik dah besor dah pown..bukan mslah jeles atau tak...kalau jeles takkan aku bg dari awal..tp aku dah bg..,..ko buat plak mcm tuh...sape tak marah...
lagi satu kalau ko tak nk pujuk tak payah la ckp...ko nk majok2 majok la...aku tak tahu nk pujuk..tak payah ckp..ko bukan dungu lagi da... kalau nk buat sakit kan hati org tak payah la mcm ni...tak reti nk hargai sebelum dpt sume ko nk buat....ni yang silap nya..aku pown silap gak..heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee aku mmg bengang ni....ikut kan hati mmg la..tgk la....ko tahu la..jgn harap lepas ni nk terhegeh kat ko...pi la ko kat sape2....tak de perasaan langsung pikir ko je betul..huh tak payah la weiii takde makne nye...huh....

Tuesday, September 30, 2008

menjelang syawal....

Tajdid Iman: Aidilfitri impian tempa iman makin hebat

Tajdid Iman bersama Dr Juanda Jaya

petikan dari berita harian


IBADAT Ramadan yang mendekatkan insan dengan Allah perlu diteruskan pada Syawal.

Semangat Syawal peringat tali Ilahi disimpul sepanjang masa bersama amalan

DR Yusuf al-Qaradhawi dalam khutbah hari rayanya pernah berkata: "Barang siapa yang menyembah Ramadan, sesungguhnya Ramadan sudah pergi dan barang siapa yang menyembah Allah, maka Dia sentiasa hidup, tidak pernah mati."

Selepas menganalisis kecenderungan umat Islam saat ini, iaitu mereka yang tidak memahami matlamat sebenar puasa, maka kita melihat tidak sedikit orang Islam sudah pun membuka ikatan yang tersimpul antara dirinya dengan Allah pada Ramadan kemudian mengikat kembali diri mereka dengan tali kelalaian dan hawa nafsu semula

Masjid kembali sunyi selepas Aidilfitri, bacaan al-Quran tidak lagi kedengaran di rumah mereka, malam dilalui dengan berjaga sambil berhibur memanjakan nafsu. Di manakah orang yang memanggil Allah, merintih dan memohon cahaya terang dalam kegelapan?


Seolah-olah mereka hanya mengenal Allah pada Ramadan, selepas puasanya tamat maka tamatlah juga hubungan dengan Allah. Pada hal yang menjadi tanda diterima puasanya seseorang ialah dia masih mengekalkan hubungan mesra dengan Allah pada setiap masa tanpa syarat.

Seperti firman Allah yang bermaksud: "Dan orang yang mahu menerima petunjuk, Allah menambah petunjuk kepada mereka dan memberikan balasan ketakwaannya." (Surah Muhammad, ayat 17)

Pada pagi Syawal yang mulia, umat Islam disyariatkan supaya bertakbir tanda gembira kerana sudah memenangi perlawanan yang sungguh mencabar. Kalimah itu amat bermakna dalam diri setiap mukmin.

Allahu Akbar! Allah Maha Besar! Satu pengiktirafan mengenai siapakah yang paling hebat, antara kehebatan yang bertakhta di atas dunia ini? Kalimah itu meluluhkan hati para raja dan pemimpin yang beriman, bahawa akan berakhirlah kekuasaan mereka atau mungkin Allah akan memelihara mereka jika Dia Yang Maha Akbar menghendaki. Maka, hati-hati itu menjadi lembut kerana ingatkan kekuatan Allah, kebesaran dan keagungan-Nya.

Kalimah itu juga memberi ingatan kepada rakyat supaya teguh di bawah bayang-bayang penguasa yang diredai Allah dan sama sekali menolak kesetiaan kepada sesiapapun yang membelakangi Allah.

Mereka berkumpul bersama semangat kasih sayang dan persaudaraan semata-mata kerana kalimah yang menggoncangkan hati, membangkitkan semangat iman yang baru, seterusnya merangka strategi saling bahu membahu dalam menegakkan amar makruf nahi mungkar.

Sesuai dengan ajakan al-Quran kepada umat Islam yang bermaksud: "Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran, dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat seksa-Nya." (Surah al-Maidah, ayat 2)

Begitulah impian masyarakat baru dengan jiwa baru dan iman yang semakin hebat ditempa pada Ramadan yang mulia. Allahu Akbar!

Menjadi sunnah Rasulullah SAW semua berkumpul di tanah lapang untuk melakukan sembahyang sunat Aidilfitri sebagai tanda kemenangan dan kesyukuran kepada Allah. Sesuai dengan firman-Nya yang bermaksud: "Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur." (Surah al-Baqarah, ayat 185)

Bentuk kesyukuran kepada Allah tidak semestinya ditandai dengan menjemput makan seperti amalan dilakukan sesetengah masyarakat kita, bahkan mungkin amalan itu boleh mendekati pembaziran jika tidak diurus dengan betul, hajat hati nak bersyukur apa daya jadi kawan syaitan.

Pembaziran masih menjadi isu yang sentiasa diperdengarkan, berlebih-lebihan menjamu selera juga akan mematikan hati dan akhirnya tiada tenaga untuk beribadat.

Bersyukurlah seperti diajarkan Rasulullah SAW yang bermaksud: "Makanan dua orang cukup untuk tiga orang dan makanan tiga orang cukup untuk empat orang." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Walaupun tidak dinafikan bahawa memakan hidangan bersama boleh mengikat kemesraan tetapi perlu diamalkan disiplin yang baik supaya tidak terjadi pembaziran. Kemesraan dan kasih sayang yang harum mewangi ketika mereka meraikan hari raya, pernah disentuh Dr Hamka dalam teks khutbah hari raya beliau: "Sembahyang raya inilah suatu demonstrasi untuk menunjukkan rasa cinta bukan demonstrasi menabur rasa benci."

Saat dilaungkan takbir hendaklah lahir benih-benih cinta dan kasih sayang di jiwa orang beriman. Takbirlah yang menyatukan mereka di bawah panji Allah dan Rasul-Nya. Seolah-olah mereka berperang dalam satu barisan yang kukuh tanpa virus dengki, tamak haloba dan dendam yang boleh merosakkan kekuatan umat Islam.

Doa orang beriman seperti dalam al-Quran yang bermaksud: "Dan orang yang datang sesudah mereka (Muhajirin dan Ansar), mereka berdoa: "Ya Rabb kami, beri ampunlah kami dan saudara kami yang telah beriman lebih dulu daripada kami, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang yang beriman; Ya Rabb kami, Sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang." (Surah al-Hasyr, ayat 10)

Dalam menyambut kedatangan Syawal, alangkah eloknya kita melihat kehebatan seorang nabi yang mengatasi kedudukan seorang negarawan paling ulung yang berhasil menyatukan seluruh kaum dengan keadilannya. Dia bersumpah atas nama Allah akan memotong tangan anak perempuannya sendiri jika dia mencuri dan meletakkan keadilan seadil-adilnya kepada golongan bukan Muslim.

Dialah Rasulullah SAW, pemimpin pertama dalam pemerintahan Islam yang diasuh oleh bimbingan wahyu dalam pendekatan politiknya yang terbukti cemerlang pada pandangan kawan mahupun lawan. Sesungguhnya Baginda menjadikan dua hari raya sebagai momentum terbaik untuk membangkitkan semangat ukhuwah dan menyegarkan iman umat Islam.

Diwajibkan padanya zakat fitrah untuk memastikan kasih sayang itu mekar antara yang kaya dengan miskin, supaya dilabuhkan keadilan dalam pembahagian antara mereka. Sabda Baginda SAW yang bermaksud: "Elakkan mereka yang miskin daripada berpusing-pusing meminta sedekah pada hari ini." (Hadis riwayat Ibnu 'Adi dan al-Dar al-Qutni daripada Ibnu Umar)

Rasulullah SAW memberi pengajaran bahawa kestabilan dan kesejahteraan suatu bangsa hanya dapat ditegakkan dengan menghapuskan jurang antara yang kaya dengan miskin, kuat dengan lemah dan bergantung kepada kasih pemimpin ke atas rakyatnya.

Rasulullah SAW mengharapkan kebaikan ke atas pemimpin yang amanah melalui doa Baginda yang pernah didengar Ummul Mukminin Aisyah yang bermaksud: "Ya Allah sesiapa saja yang diberi kekuasaan mengurus umatku kemudian mempersulit mereka maka susahkanlah ia, dan sesiapa yang diberi kuasa kemudian mempermudahkan mereka maka mudahkanlah ia." (Hadis riwayat Muslim)

Beruntunglah pemimpin yang mengasihi rakyat kerana mereka mendapat doa yang dikhaskan, bahkan Baginda SAW pernah menjanjikan lebih baik daripada itu melalui sabdanya yang bermaksud: "Sesungguhnya orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang diperbuat dari cahaya. Mereka itu adalah orang yang adil dalam memberi hukuman kepada keluarga sendiri dan rakyat jelata." (Hadis riwayat Muslim)

Imam al-Bukhari dan Muslim juga melaporkan hadis yang bermaksud: "Tujuh golongan dinaungi Allah pada hari kiamat yang tiada naungan selain naungan-Nya, (salah satu dari mereka) pemimpin yang adil."

Namun demikian rakyat juga harus menunjukkan ketaatan supaya tidaklah kasih sayang pemimpin itu bertepuk sebelah tangan. Apabila hubungan kedua-duanya terjalin dengan mesra maka usaha merealisasikan kestabilan umat akan lebih mudah dan telus.

Bahkan Rasulullah SAW menegaskan kepada umatnya mengenai kedudukan rakyat yang salih dalam hadis yang bermaksud: "Seorang Muslim wajib mendengarkan dan mentaati pemerintah, yang disukainya mahupun yang tidak disukai. Kecuali bila ia diperintah mengerjakan maksiat maka ia tidak boleh mendengar dan mentaati." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Begitulah semangat Syawal yang semestinya ditiupkan ke dalam jiwa umat Islam. Yang pertama memperingatkan kita perlunya tali Allah disimpulkan pada setiap masa bukan pada Ramadan saja kemudian bentuk kesyukuran yang mesti ditonjolkan dan dibuktikan melalui amalan dan akhirnya rahsia laungan takbir yang boleh menyatukan umat dan menumbuhkan benih kasih sayang. Selamat menyambut hari raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin.


Penulis ialah pendakwah dari Sarawak dan boleh dihubungi melalui Juanda@msu.edu.my

Wednesday, August 27, 2008

sempurna


aku masih ingat lagu ini...
banyak sangant memorinya..
malah sampai sekarang aku tidak pernah rasa jemu...hhahaha
sgt2 suke...

Kau begitu sempurna
Dimataku kau begitu indah

kau membuat diriku

akan slalu memujamu

Disetiap langkahku
Kukan slalu memikirkan dirimu
Tak bisa kubayangkan hidupku tanpa cintamu

*
Janganlah kau tinggalkan diriku
Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Reff:


Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayangku, kau begitu
Sempurna.. Sempurna..

Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku


Monday, August 25, 2008

nilai merdeka






sahabat.....tipu la kalau ada diantara kita tidak sedar akan kehadiran bulan kemerdekaan....bulan 8..masa berlalu dengan begitu cepat...kini sudah 51 tahun negara kita merdeka..malah kita antara negara dunia ke-3 yang cepat membangun...dengan pelbagai bangunan pencakar langit..pelbagai kejayaan dari mana-mana sudut...membanggakan kita..
ape yang di maksudkan dengan merdeka...kebanyakkan daripada kita akan memberi definisi mudah iaitu bebas.,...bebas dari pelbagai sudut...tetapi adakah itu yang di maksudkan...
dalam konteks merdeka...saya lebih suka jika merdeka itu di masukkan sekali dengan kata negara..kemerdekaan negara..jika kata tunggal yang di ambil maka..kita yang sedikit pendek akal nya..akan memaksudkan pekara lain...
jadi....51 kemerdekaan negara telah tercapai..rase nya penat lelah pejuang dahulu kala kita sudah bayarkan dengan pelbagai kemajuan..tapi masih tidak boleh bayar dengan apa yang mereka susah payahkan..
tapi sayang...mereka bersusah payah untuk memastikan kita tidak di jajah...tapi kita tetap di jajah..macam mana tuh...dengan kemudahan teknologi yang tinggi kita mudah untuk mengikut pekara yang tak sepatut nya kita ikut.. malah kita mudah untuk di pengaruhi...
bagi saya sahabat merdeka nya kita apibila kita mampu membuat perkara yang elok meninggalkan larangan nya..malah itu adalah salah hijrah kita..pada kemerdekaan kita..
mungkin kita rase kita lakukakn atas dasar kebebasan ...yup kita bebas di dunia tetapi adakah kita bebas di akhirat penentunya adalah amalan kita..selagi masih kita bernyawa..lakukan sesuatu sebelum sedikit demi sedikit nikmat yang di berikan oleh ALlah di ambil balik...
merdekanya kita pabila kita dahulu suke membuat maksiat... mengubah nya...
merdekanya kita..pabila kita tidak menutup aurat pada menutup aurat..
merdekanya kita pabila kite berjaya tunduk pada suruhan Allah..dan tidak menghampiri zina...
Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah
suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."


moga-moga..kemerdekaan negara kita kali ini di sulami rase tawaduk syukur atas kurniaan ALlah..malah salah satu saluran untuk mengubah jalan hidup kita..insya-ALlah....

Friday, August 22, 2008

jasa ibu bapa..

sahabat yang di rahmati Allah semua...harap kita masih dalam redhanya..
sudah kah kita kucup tangan ibu bapa kita..sudah kita..mencium pipinya..pada mereka yang dekat dengan ibu bapa...pada mereka yang jauh...sudah kah kita bertanya khabar tentang mereka.. bagaimana keadaan mereka..tidak rindukah kita pada mereka..gelaktawa mereka.. tak cukup itu sume..cubitan mereka...tatkala kita nakal...panggilan sayang mereka..tidak rindu kah kita...
Ya Allah..selamatkan ibu bapa ku...berikan ketenangan pada ibu bapa ku..ibu bapa sahabat ku...

tak sesukar mana hendak kita ucapkan sayang kasih kita pada ibu bapa kita...mereka melahirkan kita...dan sudah di tuntut untuk kita berbuat baik pada mereka...dalam firman Allah..yang bermaksud..

Firman Allah SWT dalam surah an-Nisa' ayat 36:

Maksudnya: "Dan hendaklah kamu beribadah kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan dia dengan sesuatu apa jua dan hedaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibu bapa dan kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat, jiran tetangga yang jauh, rakan sejawat, orang musafir yang terlantar, dan juga hamba yang kamu miliki. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong, takbur dan membangga-banggakan diri."

sahabat..dalam islam memang di tuntut untuk kita berbuat baik pada ibu bapa kita...kerana mereka membesarkan kita..memberi kan kasih sayang..tanpa mereka..belum tentu kita.. mampu seperti sekarang..

mereka menyediakan pakai kita..duit di berikan...segala nya...malah mereka sanggup bersengkang mata untuk anak-anak mereka..oleh sebab itu kita di wajib kan untuk taat pada kedua ibu bapa kita...

Firman Allah dalam surah al-Isra’ ayat 23:

Maksudnya: "Dan Tuhanmu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "uh" dan janganlah engkau menengking, menyergah mereka tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)."

hurmm sanggup ke kita..pabila kita pulang dari mana-mana tempat kita melihat tiada lagi kelibat ibu bapa kita menyambut kita.. tiada lagi riang tawa mereka.....
adakah cukup untuk kita berbakti pada mereka...
ucapkan terima kasih ke atas pengorbanan mereka..membesarkan kita...
malah ucapan terima kasih itu amat di tuntut seperti.. dalam firman Allah..

Firman Allah SWT dalam surah Lukman ayat 14:

Maksudnya: "Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapa mu dan (ingatlah) kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)."

moga hari ini...kita akan perolehi perkara yang baru.. berbakti la pada kedua orang tua kita,

jadilah anak yang soleh serta solehah..

jangan pikul kan mereka ngan azab..dosa yang kita buat...sedangkan mereka sudah membesarkan mereka..taati la mereka....insya-Allah jiwa mu akan tenang....

ameen...

Thursday, August 21, 2008

hikmah sakit..

Adoi...hurmm mungkin itu perkataan utama yang akan keluar tatkala kita di timpa penyakit..
sakit...ada yang menganggap satu ujian...ada juga menganggap itu adalah balasan.... tak kire apa yang sedang kita anggap kan sesungguhnya..sakit itu mempunyai pelbagai hikmah nya..
tanpa kita sedar sakit itu sebenarnya nikmat yang Allah berikan pada hambanya yang terpilih sahaja..sakit itu mampu untuk menyucikan keburukan dan mendidik jiwa kita...

dalam firman Allah..ertinya..“Apa saja musibah yang menimpa kamu maka disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar (dari kesalahan-kesalahanmu).” (QS asy Syura: 30)...

Ya Allah...begitu nikmat nya sakit sehingga di hapuskan malah di ampunkan dosa-dosa....apabila kita sabar menghadapinya..
hurmm...aku akui...aku mempunyai sakit...dan tidak sesekali aku mengharapkan simpati daripada orang lain..tetapi aku mahu kita semua menilai...apa kah sudah cukup bersyukur kita pada tiap kurniaan yang telah di berikan pada kita..
Allah mengetahui..malah apa yang dia ujikan adalah yang terbaik pada hambanya..
dan pada waktu kita sakit....kita akan ingat untuk mati...lebih banyak doa yang kita akan pohon..setiap detik juga kita akan sentiasa mengingatinya..


Dalam surat Fushilat ayat 51 Allah berfirman, artinya, “Dan apabila Kami memberikan nikmat kepada manusia, ia berpaling dan menjauhkan diri; tetapi apabila ia ditimpa malapetaka maka ia banyak berdo’a.”


aku sendiri banyak salah nya...aku mebiarkan diri aku hanyut tatkala aku di limpahi dengan nikmat...andai kata sakit ini berlanjutan aku bersyukur ya Allah...kau memberi nikmat..tak terkira harga nya....
sahabat adakah patut kita mengeluh tatkala di berikan sakit...sedang nikmat nya.....pada sakit itu terlalu tinggi...kesabaran kita di uji..malah....keimanan kita juga di uji...
ucapkan Alhamdullilah.....syukur....setiap apa yang kita terima.....sakit...sihat...semuanya adalah nikmat pemberian Allah...insya-Allah....







hanya Allah mengetahui

Alhamdullilah...semua teka-teki itu sudah berakhir...tidak merasa sedih..tidak merasa gusar lagi..malah di berikan oleh Allah rase tenang..
andai kata keputusan itu akan menambah rasa nista orang terhadap aku..aku berserah..yang penting aku lakukan demi jalan ku pada Allah...rasa sayang aku pada agama aku...rasa sayang terhadap diri ku.. pada awal aku terlalu buta menilai..menilai perilaku sendiri..tapi mempunyai hati menilai sikap orang lain...Ya Allah begitu lalai nya hambamu ini...
akhirnya aku buka mata ku...melihat..menilai diri ku...hurmm akhirnya aku ambil jalan ini...jalan yang betul..
aku di ketuk dengan satu artikal jalan cerita nya agak sama ngan aku....hurmm aku sedang mengubah diri aku...tetapi aku menegur orang lain..tetapi aku melakukan nya...terbca aku pada dalil yang di tulis dalam artikal tersebut..


Mengapa kamu suruh orang lain(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri
(kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah
kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

aku tertunduk malu ngan apa aku lakukan ...hurm adakah taubat aku akan di terima..
ya ALlah kau sahaja mengetahui..
aku kuatkan hati..aku teruskan niat aku..walaupun dalam perhungan aku ngan dia.. masih lagi kami membataskan pergaulan tetapi adakah aku mampu untuk mengelakan zina yang tidak kelihatan pada zahir nya....
zina mata..zina telinga...dan yang penting zina hati..
YA Allah jauh kan aku dari perkara yang di larang....
dan kini keputusan nya telah di ambil..
tidak menyesal sama sekali malah rasa bersyukur kerana Allah membuka mata dan hati aku supaya menilai kembali perbuatan aku...

syukur ya Allah...aku bersyukur...


Wednesday, August 20, 2008

taubat



Allah maha besar...maha penyanyang ....maha pengampun....
cinta dan kasih Nya pada hambanya tidak terkira nilainya...Dia masih menyediakan...rezeki walaupun kita melakukan dosa..malah...masih di bukakan pintu taubat....tidak terfikirkan kita akan semua kasih sayang Dia pada hambanya...
apakah masih belum cukup untuk kita berfikir sedangkan kita sudah di berikan akal yang cukup sempurna untuk melakukan nya.
jangan terlalu tutup kan hati kita...jangan berlaku jahil sedangkan kita sudah di suruh untuk menuntut ilmu..
tidak kira di mana...tempat kita menuntut....gunakan ilmu itu untuk mencari nikmat Allah...
diberikan kasih...di berikan rezeki...di turunkan hujan...di ciptakan tumbuh-tumbuhan...dan sebagai nya...bukan untuk kita marasa takbur...tetapi merasa kan betapa besar nya nikmat ciptaannya..malah untuk kita merasa bersyukur...
masih sukar untuk membuka mata kita.. bukan setakat mata tetapi hati kita..
sedar atau tidak...selangkah kita menuju dia...sepuluh langkah Allah menuju kita...berjalan kita menuju dia...berlari Dia pada kita..
masya-Allah tinggi betul kasih Allah pada hambanya,...
berdoa la....pintu hati kita akan di buka..cari la jalan yang terbaik...
insya-Allah segalanya akan di permudahkan nya...

selamat berjuang sahabat..pintu taubat masih terbuka..sama-samalah kita perbetulkan diri kita insya-Allah



Tuesday, August 19, 2008

aurat perempuan



Aurat Perempuan

Dari uraian terdahulu, kita tahu bahwa semua bagian tubuh yang tidak boleh dinampakkan, adalah aurat. Oleh karena itu dia harus menutupinya dan haram dibuka.

Aurat perempuan dalam hubungannya dengan laki-laki lain atau perempuan yang tidak seagama, yaitu seluruh badannya, kecuali muka dan dua tapak tangan. Demikian menurut pendapat yang kami anggap lebih kuat. Karena dibolehkannya membuka kedua anggota tersebut --seperti kata ar-Razi-- adalah karena ada suatu kepentingan untuk bekerja, mengambil dan memberi. Oleh karena itu orang perempuan diperintah untuk menutupi anggota yang tidak harus dibuka dan diberi rukhsah untuk membuka anggota yang biasa terbuka dan mengharuskan dibuka, justru syariat Islam adalah suatu syariat yang toleran.

Ar-Razi selanjutnya berkata: "Oleh karena membuka muka dan kedua tapak tangan itu hampir suatu keharusan, maka tidak salah kalau para ulama juga bersepakat, bahwa kedua anggota tersebut bukan aurat."

Adapun kaki, karena terbukanya itu bukan suatu keharusan, maka tidak salah juga kalau mereka itu berbeda pendapat (ikhtilaf), apakah dia itu termasuk aurat atau tidak?5

Sedang aurat orang perempuan dalam hubungannya dengan duabelas orang seperti yang disebut dalam ayat an-Nur itu, terbatas pada perhiasan (zinah) yang tidak tersembunyi, yaitu telinga, leher, rambut, dada, tangan dan betis. Menampakkan anggota-anggota ini kepada duabelas orang tersebut diperkenankan oleh Islam. Selain itu misalnya punggung, kemaluan dan paha tidak boleh diperlihatkan baik kepada perempuan atau laki-laki kecuali terhadap suami.

Pemahaman terhadap ayat ini lebih mendekati kepada kebenaran daripada pendapat sementara ulama yang mengatakan, bahwa aurat perempuan dalam hubungannya dengan mahram hanyalah antara pusar dan lutut. Begitu juga dalam hubungannya dengan sesama perempuan. Bahkan apa yang dimaksud oleh ayat tersebut yang kiranya lebih mendekati kepada pendapat sebagian ulama, yaitu: "Bahwa aurat perempuan terhadap mahramnya ialah anggota yang tidak tampak ketika melayani. Sedang apa yang biasa tampak ketika bekerja di rumah, mahram-mahram itu boleh melihatnya."

Justru itu Allah memerintahkan kepada perempuan-perempuan mu'minah hendaknya mereka itu memakai jilbab ketika keluar rumah, supaya berbeda dengan perempuan-perempuan kafir dan perempuan-perempuan lacur. Untuk itu pula Allah perintahkan kepada Nabi-Nya supaya menyampaikan pengumuman Allah ini kepada ummatnya; yang berbunyi sebagai berikut:

"Hai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu'min semua hendaklah mereka menghulurkan jilbab-jilbab mereka atas (muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih mendekati mereka untuk dikenal supaya mereka tidak diganggu." (al-Ahzab: 59)

Jilbab, yaitu pakaian yang lebarnya semacam baju kurung untuk dipakai perempuan guna menutupi badannya.

Sebagian perempuan jahiliah apabila keluar rumah, mereka menampakkan sebagian kecantikannya, misalnya dada, leher dan rambut, sehingga mereka ini diganggu oleh laki-laki fasik dan yang suka iseng, kemudian turunlah ayat di atas yang memerintahkan kepada orang-orang perempuan mu'minah untuk menghulurkan jilbabnya itu sehingga sedikitpun bagian-bagian tubuhnya yang biasa membawa fitnah itu tidak tampak. Dengan demikian secara lahiriah mereka itu dikenal sebagai wanita yang terpelihara (afifah) yang tidak mungkin diganggu oleh orang-orang yang suka iseng atau orang-orang munafik.

Jadi jelasnya, bahwa ayat tersebut memberikan illah (alasan) perintahnya itu karena kawatir perempuan-perempuan muslimah itu diganggu oleh orang-orang fasik dan menjadi perhatian orang-orang yang suka iseng. Bukan ketakutan yang timbul dari perempuan itu sendiri atau karena tidak percaya kepada mereka, sebagaimana anggapan sementara orang, sebab perempuan yang suka menampakkan perhiasannya, yang berjalan dengan penuh bergaya (in action) dan bicaranya dibuat-buat, sering membuat perhatian orang laki-laki dan membikin sasaran orang-orang yang suka iseng.

Ini cocok dengan firman Allah yang mengatakan:

"Janganlah perempuan-perempuan itu berlaku lemah dengan perkataannya, sebab akan menaruh harapan orang yang dalam hatinya ada penyakit." (al-Ahzab: 32)

Islam memperkeras persoalan menutup aurat dan menjaga perempuan muslimah. Hanya sedikit sekali perempuan diberinya rukhsah (keringanan), misalnya perempuan-perempuan yang sudah tua.

Firman Allah:

"Dan perempuan-perempuan yang sudah putus haidhnya dan tidak ada harapan untuk kawin lagi, maka tidak berdosa baginya untuk melepas pakaiannya, asalkan tidak menampak-nampakkan perhiasannya. Tetapi kalau mereka menjaga diri akan lebih baik bagi mereka, dan Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui." (an-Nur: 60)

Yang dimaksud al-qawa'id (perempuan-perempuan yang duduk), yaitu perempuan-perempuan yang sudah tidak haidh dan tidak beranak lagi karena sudah tua. Justru itu mereka sudah tidak ada keinginan untuk kawin dan sudah tidak suka kepada laki-laki, begitu juga laki-laki itu sendiri sudah tidak suka kepada mereka.

Untuk mereka ini, Allah memberikan kelonggaran dan tidak menganggap suatu perbuatan dosa, jika mereka itu menanggalkan sebagian pakaian luar yang biasa tampak, seperti baju kurung, kebaya, kudung dan sebagainya.

Al-Quran memberikan batas rukhsah ini dengan kata: tidak menampak-nampakkan perhiasannya, yakni tidak bermaksud menanggalkan pakaiannya itu untuk menunjuk-nunjukkan. Akan tetapi kelonggaran ini diberikan jika memang mereka itu memerlukan.

Berdasar rukhsah ini, maka kiranya yang lebih afdhal dan lebih baik hendaknya mereka tetap menjaga diri dengan selalu mengenakan pakaian-pakaian tersebut, untuk mencari kesempurnaan dan supaya terhindar dari segala syubhat. Karena itu Allah mengatakan dan kalau mereka itu menjaga diri adalah lebih baik bagi mereka.

Related Posts with Thumbnails